Długie jesienno-zimowe wieczory wyjątkowo sprzyjają rozgrzewającym, intensywnym przyprawom. Większość z nich możemy dodać do kawy i herbaty, aby stworzyć aromatyczny napój.

Na zdjęciu znajdują się takie przyprawy jak: imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Czy potrafisz rozpoznać każdą z nich?

Oprócz charakterystycznego smaku i aromatu każda z przypraw posiada wyjątkowe właściwości.

Imbir. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, leczy przeziębienia i migreny, ułatwia trawienie, zmniejsza mdłości, ułatwia koncentrację oraz polepsza krążenie krwi.

Goździki. Łagodzą dolegliwości bólowe, posiadają właściwości lekko znieczulające oraz odświeżające.

Cynamon. Dodaje energii i witalności, pobudza trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz obniża cholesterol, poprawia koncentrację i pamięć wzrokową.

Kardamon. Odświeża oddech, oczyszcza drogi moczowe, pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz nadmiar soli, obniża ciśnienie krwi, działa antydepresyjnie.

Gałka muszkatołowa. Korzystnie wpływa na trawienie, stymuluje układ nerwowy, poprawia krążenie krwi. Ale w dużych ilościach – uwaga – może działać jak narkotyk i powodować odurzenie.

Wanilia. Wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu stanów depresyjnych, poprawia pracę serca, działa przeciwreumatycznie.

A którą z przypraw Ty najbardziej lubisz dodawać do kawy lub herbaty?