Jeśli nie mamy do dyspozycji ekspresu, który zaparzy nam dobrą „małą czarną” posłużyć możemy się jedną z trzech najpopularniejszych metod parzenia kawy (bez użycia ekspresu).

W filtrze

Nałatwiejsza metoda parzenia kawy.

Filtr musi być dobrej jakości, nie powinien być wykonany z zanieczyszczonego chemicznie papieru, gdyż zaparzana w nim kawa absorbuje wszelkie zapachy i smaki. Filtr przelej wrzątkiem, następnie nasyp kawy drobno mielonej (2 łyżeczki, tj. 7-8 g na 150 ml wody) i powoli zalewaj gorącą wodą.

 

Z kafetiery
Kafetiera (inaczej: moka, kawiarka) jest naczyniem ze stali nierdzewnej lub aluminium. Działa podobnie jak ekspres ciśnieniowy.
Najpopularniejsza we Włoszech.

Do dolnej części wlej wodę, następnie załóż sitko i zasyp je kawą średnio mieloną. Przytwierdź górną część urządzenia i postaw kafetierę na palniku gazowym (na około 10 minut). Ciśnienie wypchnie wodę przez sitko do górnego pojemnika.

 

Po turecku.

Wbrew obiegowej opinii parzenie kawy po turecku nie polega na zalaniu bardzo gorącą wodą kawy w szklance.

Do wykonania prawdziwej tureckiej kawy będzie potrzebny miedziany tygielek (może być też zwykły rondelek), kawa bardzo drobno zmielona, cukier i szczypta kardamonu.

Do tygielka nasyp kawy (około 2 łyżeczek na filiżankę), dodaj odrobinę cukru, dodaj przyprawę, nalej chłodnej wody i podgrzewaj, aż powstanie piana. Nie można jej zagotować. Czynność powtórz dwukrotnie. Następnie rozlej napar do filiżanek i delektuj się jego mocą.