Herbata Czarna

Napój przygotowywany z liści Camelli sinensis, najpopularniejszy  na świecie ze wszystkich herbat. Charakteryzuje się  pełną  fermentacją  liści,  która wpływa na  mocniejszy smak oraz przyczynia się do wysokiej zawartości kofeiny  w napoju.  Chińczycy nazywają  ją  „czerwoną”  ze względu na kolor naparu, ale na Zachodzie określana jest mianem herbaty czarnej z powodu koloru wysuszonych liści. Pomimo, iż w porównaniu z pozostałymi  rodzajami  herbat  zawiera najmniej cennych antyoksydantów, to posiada inne, wyjątkowe właściwości. Działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, poprawia koncentrację i sprawność myślenia, a także korzystnie wpływa na układ krwionośny.

Herbatę czarną parzymy wrzątkiem (100°C), 3-4 minuty (w zależności od upodobań związanych z intensywnoscią naparu), 1 łyżeczka suszu na 170ml wody (mała filiżanka), można parzyć dwukrotnie.

Herbata Czarna

Produkty 1 do 10 z 26

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3