Wraz z otwarciem naszego sklepu mamy ogromną przyjemność zaprosić Cię do odwiedzania bloga Cup&You.
Na blogu znajdziesz:
Będziemy zaszczyceni każdymi Twoimi odwiedzinami. Liczymy, że nasze wpisy pozwolą zaciekawić Cię tematem , przydadzą się w praktyce oraz przynajmniej trochę zainspirują.
Do następnego wpisu!
Zespół Cup&You.
...Jak powszechnie wiadomo każdy rodzaj i gatunek herbaty ma swój charakterystyczny smak i charakter. Aby jednak wydobyć najbardziej pożądany smak każdego rodzaju herbaty – należy ją właściwie parzyć.
Czynnikami, które mają największe znaczenie podczas parzenia herbaty są: długość czasu parzenia, temperatura wody, ilość suszu. Nie każdy też wie, że poszczególne rodzaje herbat możemy parzyć wielokrotnie. Co prawda, z każdym kolejnym parzeniem intensywność naparu będzie malała, ale w końcu dzięki takim zabiegom dłużej możemy cieszyć się swoją herbatą.
Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie informację jak parzyć poszczególne rodzaje herbat.
...Jeśli nie mamy do dyspozycji ekspresu, który zaparzy nam dobrą „małą czarną” posłużyć możemy się jedną z trzech najpopularniejszych metod parzenia kawy (bez użycia ekspresu).
W filtrze
Nałatwiejsza metoda parzenia kawy.
Filtr musi być dobrej jakości, nie powinien być wykonany z zanieczyszczonego chemicznie papieru, gdyż zaparzana w nim kawa absorbuje wszelkie zapachy i smaki. Filtr przelej wrzątkiem, następnie nasyp kawy drobno mielonej (2 łyżeczki, tj. 7-8 g na 150 ml wody) i powoli zalewaj gorącą wodą.
Z kafetiery
Kafetiera (inaczej: moka, kawiarka) jest naczynie...
Ciekawa kompozycja
Kto powiedział, że w zimowej mieszance nie może być kokosu? Zimowy poncz to połączenie herbaty rooibos z imbirem, wiórkami kokosowymi, cynamonem, jabłkiem, kardamonem, czarnym pieprzem i migdałami. Dodatek kokosu do typowo zimowych przypraw tworzy wyjątkową kompozycję. Ale to trzeba spróbować samemu.
Herbata Rooibos
Podstawą Zimowego ponczu jest herbata rooibos. Co ciekawe – nie zawiera ona kofeiny, więc mogą ją pić bez ograniczeń kobiety w ciąży i dzieci. Polecana jest do picia zwłaszcza wieczorami, gdyż pozwoli się zrelaksować, wyciszyć i przygotować...
Długie jesienno-zimowe wieczory wyjątkowo sprzyjają rozgrzewającym, intensywnym przyprawom. Większość z nich możemy dodać do kawy i herbaty, aby stworzyć aromatyczny napój.
Na zdjęciu znajdują się takie przyprawy jak: imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Czy potrafisz rozpoznać każdą z nich?
Oprócz charakterystycznego smaku i aromatu każda z przypraw posiada wyjątkowe właściwości.
Imbir. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, leczy przeziębienia i migreny, ułatwia trawienie, zmniejsza mdłości, ułatwia koncentrację oraz polepsza krążenie krwi.
Goździki. Łagodzą dolegliwości bólowe, posiadają właściwo...
Pierwszy grudnia. To już. Doczekaliśmy się:)
Dziś otwieramy pierwsze okienko w kalendarzu adwentowym.
A w pierwszym okienku:
Herbata adwentowa (czarna aromatyzowana ) o smaku pomarańczy z cynamonem i rozgrzewających przypraw. Smak w sam raz na rozpoczęcie sezonu.
Skład: herbata czarna, skórka pomarańczy, jabłko, orzechy, wanilia, aromat.
Pamiętaj, że czarną herbatę możesz parzyć dwa razy. I podwójnie cieszyć się jej smakiem.
Kawa czekoladowo – cynamonowa (Brazylia Santos). Tak - ...
Drugi grudnia. Drugie okienko. A tam:
Słodka gruszka to herbata zielona aromatyzowana o smaku soczyście gruszkowym z nutą jabłek. Skład: herbata zielona, trawa cytrynowa, gruszki, jabłka, bambus, aromat.
Herbatę zieloną powinno się parzyć wodą o temperaturze 80°-90°, aby nie nabrała cierpkiego smaku. Skąd wiemy że zagotowana woda będzie mieć taką temperaturę? Jeśli nie dysponujemy odpowiednim termometrem, to mniej więcej można przyjąć, że po 3-4 minutach wrzątek w temperaturze pokojowej osiąga 90°, a po 12-14 minutach 75°.
Pamiętaj, że herbatę zieloną możesz parzyć trzy...
3. grudnia… i wszędzie amaretto, bo w okienkach kalendarza znajdziesz:
Która wersja lepsza?
Herbata puerh amaretto o smaku wykwintnego amaretto.
Skład: herbata PuErh, morele, czerwony burak, aromat.
Herbata puerh posiada mocny, wytrawny charakter, często nazywany jako „ziemisty” – dlatego nie wszystkim może przypaść do gustu, zwłaszcza jeśli ktoś pierwszy raz pije ten rodzaj herbaty. Znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających, ponieważ przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, obniża poziom cholesterolu.
Herbatę puerh...
4. grudnia… a tu baaaardzo owocowo. Co znajdziesz w okienku kalendarza?
Herbata banan w cynamonie o smaku banana z wykwintnym cynamonem . Charakter iście świąteczny:)
Skład: herbata czarna, cukier cynamonowy, winogrona, banan, laski cynamonu, aromat.
W naszym cyklu świątecznym pisaliśmy już o herbacie zielonej, o herbacie puerh – a o najpopularniejszej herbacie, czyli czarnej – jeszcze nie. Herbata czarna, która stanowi podstawę mieszanki dzisiejszego dnia (banan w cynamonie), działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, poprawia koncentracj...
Niemożliwe …to już piąty dzień grudnia i piąte okienko. A tam:
Herbata czerwona róża to mieszanka owocowa o smaku różanym z delikatną nutą maliny.
Skład: hibiskus, rodzynki, czarny bez, kwiat róży, aromat.
Generalnie mieszanka ta nie powinna nazywać się herbatą, ponieważ w swoim składzie nie zawiera samej herbaty, ale często tak się zdarza, że mieszanki owocowe dla uproszczenia zalicza się do herbat:) Jest to też jedyna mieszanka owocowa, którą znajdziesz w kalendarzu adwentowym. Parzysz ją tylko raz i najlepiej trochę dłużej – nawet ok. 10 minut.
<...