Pierwszy grudnia. To już. Doczekaliśmy się:)

Dziś otwieramy pierwsze okienko w kalendarzu adwentowym.

A w pierwszym okienku:

  • herbata adwentowa,
  • lub kawa czekoladowo – cynamonowa.

Herbata adwentowa  (czarna aromatyzowana ) o smaku pomarańczy z cynamonem  i  rozgrzewających przypraw. Smak w sam raz na rozpoczęcie sezonu.

Skład:  herbata czarna,  skórka pomarańczy,  jabłko,  orzechy,  wanilia,  aromat.

Pamiętaj, że czarną herbatę możesz parzyć dwa razy.  I podwójnie cieszyć się jej smakiem.

Kawa czekoladowo – cynamonowa (Brazylia Santos). Tak - nuta cynamonu często pojawiać się będzie w naszych zimowych kompozycjach …. no właśnie,  a jaki deser najlepszy do tej kawy, też coś z cynamonem?

A czy wogóle wiesz skąd pochodzi tradycja kalendarzy adwentowych? Nie bez przyczyny kalendarze adwentowe są bardzo popularne w Niemczech,  bo to właśnie niemieccy Luteranie w XIX wieku wymyślili i stworzyli kalendarz adwentowy aby odliczać czas do Wigilii. Czas odliczano wieszając w domu codziennie inny obrazek dotyczący świąt, zapalając codziennie 1 z 24 świeczek, czy np. skreślając  kolejno kreski namalowane na drzwiach. Ale najpopularniejszy kalendarz adwentowy – czyli z czekoladkami – komercyjnie został wprowadzony w 1930 roku przez drukarza Gerharda Langa. Autor ten zainspirowany słodkim  kalendarzem z dzieciństwa  przygotowanym przez swoją matkę (z biszkoptami ) postanowił rozpocząć produkcję kalendarzy z czekoladkami.

My również będziemy odliczać czas do świąt, i nie tylko z kawą i herbatą, ale także codziennym wpisem na blog. Zapraszamy!