Pierwszy grudnia. To już. Doczekaliśmy się:)
Dziś otwieramy pierwsze okienko w kalendarzu adwentowym.
A w pierwszym okienku:
- herbata adwentowa,
- lub kawa czekoladowo – cynamonowa.
Herbata adwentowa (czarna aromatyzowana ) o smaku pomarańczy z cynamonem i rozgrzewających przypraw. Smak w sam raz na rozpoczęcie sezonu.
Skład: herbata czarna, skórka pomarańczy, jabłko, orzechy, wanilia, aromat.
Pamiętaj, że czarną herbatę możesz parzyć dwa razy. I podwójnie cieszyć się jej smakiem.
Kawa czekoladowo – cynamonowa (Brazylia Santos). Tak - nuta cynamonu często pojawiać się będzie w naszych zimowych kompozycjach …. no właśnie, a jaki deser najlepszy do tej kawy, też coś z cynamonem?
A czy wogóle wiesz skąd pochodzi tradycja kalendarzy adwentowych? Nie bez przyczyny kalendarze adwentowe są bardzo popularne w Niemczech, bo to właśnie niemieccy Luteranie w XIX wieku wymyślili i stworzyli kalendarz adwentowy aby odliczać czas do Wigilii. Czas odliczano wieszając w domu codziennie inny obrazek dotyczący świąt, zapalając codziennie 1 z 24 świeczek, czy np. skreślając kolejno kreski namalowane na drzwiach. Ale najpopularniejszy kalendarz adwentowy – czyli z czekoladkami – komercyjnie został wprowadzony w 1930 roku przez drukarza Gerharda Langa. Autor ten zainspirowany słodkim kalendarzem z dzieciństwa przygotowanym przez swoją matkę (z biszkoptami ) postanowił rozpocząć produkcję kalendarzy z czekoladkami.
My również będziemy odliczać czas do świąt, i nie tylko z kawą i herbatą, ale także codziennym wpisem na blog. Zapraszamy!