Drugi grudnia. Drugie okienko. A tam:

  • herbata słodka gruszka,
  • lub kawa szarlotkowa.

Słodka gruszka to herbata zielona aromatyzowana o smaku soczyście gruszkowym z nutą jabłek. Skład: herbata zielona,  trawa cytrynowa, gruszki, jabłka, bambus, aromat.

Herbatę zieloną powinno się parzyć wodą o temperaturze 80°-90°, aby nie nabrała cierpkiego smaku. Skąd wiemy że zagotowana woda będzie mieć taką temperaturę? Jeśli nie dysponujemy odpowiednim termometrem, to mniej więcej można przyjąć, że po 3-4 minutach wrzątek w temperaturze pokojowej  osiąga 90°, a po 12-14 minutach 75°.

Pamiętaj, że herbatę zieloną możesz parzyć trzykrotnie i potrójnie cieszyć się jej smakiem.  A jeśli nie masz ochoty na ciepły napój – herbata słodka gruszka świetnie smakuje na zimno.

Właściwości zielonej herbaty: jest bogata w minerały i mikroelementy, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza działanie pęcherza moczowego oraz wspomaga odchudzanie.

Kawa szarlotkowa. Ciekawy smak, prawda? I zastanawiamy się, czy zestawienie kawy szarlotkowej z deserem – szarlotką to już nie przesada? Myśmy spróbowali:) i dla nas bomba:) Czy ktoś próbował takiego połączenia?