Rozpoczęcie roku szkolnego mamy już za sobą. Uczniowie rozpoczynają naukę i starają się zaaklimatyzować w nowej rzeczywistości. Rodzice natomiast – po skompletowaniu wyprawki - często zastanawiają się jak urozmaicić szkolne posiłki swoich pociech, aby były smaczne, a zarazem zdrowe i pożywne. Poza zjedzeniem pierwszego śniadania w domu, dziecko powinno zabierać przekąskę na drugie śniadanie do szkoły. Drugi, poranny posiłek, nada dziecku energii, zwiększy efektywność nauki oraz pomoże się skupić. Najczęściej w szkolnej śniadaniówce można znaleźć kanapki, gdyż jest to proste i szybkie danie do przygotowania. Jednak od czasu do czasu, warto urozmaicać dziecku zawartość lunchbox’a, aby drugie śniadania nie stały się nudne i niesmaczne dla dzieciaka. Fajną nowością dla najmłodszych staną się mini tortille, smakowite placuszki czy zdrowy deser w formie batonika i babeczki. A co powiesz na dania z dodatkiem herbaty? Takich z pewnością Twój maluch nigdy nie kosztował! Oczywiście nie możemy zapomnieć o napojach, jeśli dzieciak niechętnie pija wodę mineralną, herbata owocowa lub rooibos, zaparzona w termosie, będzie świetną alternatywą. Zimą rozgrzeje, a latem schłodzi młody organizm. Poznaj nasze propozycje, a już nigdy w szkolnym pojemniku nie będzie nudy!

NALEŚNIKI Z ROOIBOSA. Wersja 1

Składniki:

- 1 szklanka mąki

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka

- 1/4 szklanki wody gazowanej

- 1/2 szklanki zaparzonego i ostudzonego naparu „anansowego rooibos”

- szczypta soli

- 2 łyżki oleju

- szczypta sody

Sposób przygotowania:

Ubić białka jaj, a w osobnej misce ubić żółtka z resztą składników. Następnie należy powoli wymieszać z ubitą pianą. Smażyć naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem, konfiturą, czy mieszanką białego sera z cynamonem. Smacznego!

NALEŚNIKI Z ZIELONEJ HERBATY. Wersja 2

Składniki:

- 130 g mąki pszennej

- 1 jajo

- 400 ml mleka 3,2%

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka pokruszonej zielonej herbaty „Mądrość” z dodatkiem Matchy

- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie:  Jajko ubić z mlekiem, dodać olej i mąkę, cały czas mieszając. Następnie, do mieszanki wrzucić drobno pokruszone liście herbaty oraz posiekaną miętę. Wszystko wymieszać, jeśli konsystencja przypomina śmietankę – można smażyć. Na koniec opcjonalnie można przystroić miętą oraz posypać orzechami.

Porada: ta wersja naleśników świetnie sprawdzi się dla nieco starszych dzieciaków, ze względu na zawartość zielonej herbaty oraz dodatku Matchy.

Mamy nadzieję, że podane powyżej przepisy na naleśniki zainspirują niejednego rodzica do urozmaicenia szkolnych śniadań swoich pociech – tych mniejszych i tych bardziej „dorosłych”. Chętnie też dowiemy się, co przygotowuje się w Waszych domach i jak organizujecie szkolne lunchbox’y – piszcie w komentarzach!

napisała Kamila