Zima to pora roku posiadająca tylu samych fanów białego szaleństwo, co osób nienawidzących mroźnych temperatur. Kojarzyć się może albo z bajkową, śnieżną scenerią krajobrazu  i wspaniałymi sportami zimowymi, albo z przemarzniętymi kończynami i utrudnieniami na drogach. Jednakże zarówno dla entuzjastów, jak i tych niechętnie nastawionych do zimowej aury – jedno jest pewne:  rozgrzewająca herbata będzie niezastąpionym napojem w ten czas.

Herbata to napój lubiany niemal przez wszystkich. Spożywanie jej - oprócz  efektu rozgrzania - może pomóc nam również w walce z przeziębieniem, poprawiać odporność oraz nasze samopoczucie każdego ranka. Większość z nas bardzo często wybiera ten sam, ulubiony gatunek herbaty, dodaje cukier bądź inny słodzik i wrzuca plaster cytryny. Jednak czasem warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować herbat z domieszką rozgrzewających przypraw, takich jak: anyż, cynamon, kardamon, imbir, goździki, czarny pieprz, papryczka chilli. Poznajmy dokładne właściwości kilku z nich.

IMBIR

Roślina ta ma działanie lecznicze, a to wszystko za sprawą zawartego w niej związku o nazwie gingerol. Substancja ta nadaje imbirowi jego smak oraz zapach i powoduje, że działa on przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Oprócz korzystnego wpływu na niwelowanie ciążowych nudności czy niestrawności, gorąca herbata z imbirem w czasie przeziębienia to idealna propozycja na rozgrzanie organizmu od środka. Jego ostry smak spowoduje powstanie potów, a wraz z nimi wszelkie zarazki zostaną usunięte z organizmu.

ANYŻ

Anyż gwiaździsty ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle kulinarnym, ale także w branży kosmetycznej czy farmaceutycznej. Jego działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wspomagające odporność, może okazać się pomocne w leczeniu infekcji. Wspieranie układu oddechowego przy suchym kaszlu i chrypce to również jego mocna strona. Ma bardzo charakterystyczny korzenno-słodki smak, przez co idealnie nada się jako dodatek do czarnej herbaty. Napary z jego udziałem idealnie sprawdzą się przy dolegliwościach ze stronu układu pokarmowego.

GOŹDZIKI

Goździki, czyli wysuszone, nierozwinięte pąki kwiatowe drzewa goździkowego to bardzo popularny dodatek do herbat, szczególnie mieszanek jesienno-zimowych. Przyprawa ta ma właściwości antyseptyczne oraz rozgrzewające, więc korzystne dla zdrowia będzie dodanie kilku sztuk goździków zwłaszcza do gorącej, aromatycznej herbaty. 

CYNAMON

Zdecydowanie jedna z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Bo kto nie zna smaku jabłek z jego udziałem z czasów dzieciństwa? Jego zapach kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak w celach zdrowotnych warto włączyć go do codziennej diety. Ciekawym połączeniem o działaniu antyoksydacyjnym oraz wzmacniającym odporność jest właśnie herbata z dodatkiem cynamonu. Taki napar przygotowany szczególnie w okresie przeziębienia i grypy z pewnością okaże się pomocny!

KARDAMON

Roślina ta ma nieco ostry, korzenny smak. Kardamon łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos, wzmacnia odporność. Z tego powodu, mieszanka tej przyprawy z czarną czy zieloną herbatą, jest bardzo popularnym połączeniem. W tym połączeniu wykazuje również działanie pobudzające, więc idealnie nada się na zimowe poranki.

Mieszanie herbaty z wymienionymi wyżej przyprawami, może okazać się dla niektórych dość ciekawym i nowym połączeniem. Warto spróbować rozgrzewającej mocy tego naparu z dodatkiem nietypowych smaków, szczególnie kiedy dopada Cię przeziębienie a odporność jest osłabiona. Przygotowaliśmy specjalnie na tą okazję zestaw herbat na chłodne dni o rozgrzewających smakach, spakowanych w pudełko w kształcie apteczki (zobacz). Codziennie możesz próbować innego rodzaju herbaty i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Niech nasze propozycje postawią Cię na nogi w ciężkie, zimowe poranki!

Rozgrzewające herbaty możesz kupić  w postaci już gotowych mieszanek, jak i przygotować je samodzielnie w domu, na bazie ulubionych składników. Przedstawiamy naszą propozycję przepisu na rozgrzewający napój z udziałem jednej z herbat, dostępnej w naszym sklepie internetowym:

ZIMOWA CODZIENNOŚĆ Z UDZIAŁEM Cup&You:

- 250ml czarnej herbaty dobrej jakości (zobacz)
- szczypta cynamonu/kardamonu
- plaster imbiru
- plaster cytryny
- pół łyżeczki miodu
Opcjonalnie można dodać goździki lub ziarenko czarnego pieprzu, aby wspomóc właściwości naparu i efekt rozgrzania

napisała Kamila