Kawa

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Istnieje wiele gatunków i rodzajów kaw, oraz możliwości podania kawy. Z mlekiem, czy bez mleka? Z cukrem, czy bez cukru? To najczęściej zadawane pytania o kawie, a w każdym razie przed ich podaniem i wypiciem. Kawom przypisuje się też wiele legend i historii. Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Według jednej z legend kawę odkrył sufi Shaikh ash-Shadhil, który podczas wędrówki po Afryce spotkał stado kóz. Wydawało mu się one wyjątkowo pobudzone. Spróbował więc zjadanych przez kozy owoców i stwierdził, że również na niego działają bardzo pobudzająco. W literaturze znajdziemy bardzo podobną historię z kawą, zmienia się tylko odkrywca – etiopski pasterz o imieniu Kaldi. Dziś kawa stale zyskuje na popularności. Przepisy kulinarne z kawami mnożą się w Internecie. A zawód baristy, człowieka który mógłby rozprawiać o kawach godzinami staje się coraz bardziej cenioną profesją.

Produkty 51 do 56 z 56

Strona:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6

Dobra Kawa na prezent - Kawa Online

Niewątpliwie kawa to jeden z najpopularniejszych napojów naszych czasów. W wielu kulturach, na wszystkich kontynentach, spotkać możemy się z różnymi jej rodzajami oraz zmiennymi sposobami jej podawania, czy kultury jej spożywania. Ma ona działanie pobudzające, ponieważ zawiera kofeinę, a jej działanie jest wielokierunkowe. Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, wyostrza uwagę. Badania wskazują, że poprawia ona konsolidację wspomnień i pamięć długotrwałą oraz zapobiega demencji i prawdopodobnie chorobie Alzheimera. Właściwości kawy zależą przede wszystkim od jej obróbki termicznej i sposobu w jaki jest wypalana. Dobrą jakościowo kawę wypala się w temperaturze do 260 stopni, wtedy nie mają czasu wydzielać się niekorzystne dla zdrowia substancje. Taka kawa jest więc korzystna dla zdrowia. Natomiast należy uważać na kawy wypalane w sposób przemysłowy w bardzo wysokich temperaturach, ze względu na to, że mogą być rakotwórcze. Kawę najczęściej pijemy rano - by pobudzić organizm i dać sobie solidnego “kopa” na resztę dnia, spożywamy ją w zaciszu domowym lub na zewnątrz w licznych kawiarniach lub lokalach ją serwujących. Jedno jest pewne – kawa na prezent – będzie znakomitym i uniwersalnym pomysłem.

 Roślina kawy to wiecznie zielony krzew należący do rodziny Rubiaceae z rodzaju Coffea. Błyszczące, ciemnozielone, spiczaste liście i białe kwiaty, mają intensywny zapach przypominający jaśmin. Zielone, w kształcie owoców wiśni stają się czerwone, gdy są w pełni dojrzałe. Istnieją dwa ziarna wewnątrz każdego owocu. Łączenie między ziarnami, jest po wewnętrznej stronie, gdzie ziarna dotykają się,  oddzielone są rowkiem. W niektórych przypadkach, gdy owoc rośnie na końcu gałęzi, wtedy znajdujemy  tylko jedną  fasolkę, zwaną Peaberry lub Caracoli.

 Kawom przypisuje się wiele legend i historii. Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Według jednej z legend kawę odkrył sufi Shaikh ash-Shadhil, który podczas wędrówki po Afryce spotkał stado kóz. Wydawało mu się one wyjątkowo pobudzone. Spróbował więc zjadanych przez kozy owoców i stwierdził, że również na niego działają bardzo pobudzająco. W literaturze znajdziemy bardzo podobną historię z kawą, zmienia się tylko odkrywca – etiopski pasterz o imieniu Kaldi. Dziś kawa stale zyskuje na popularności. Przepisy kulinarne z kawami mnożą się w Internecie. A zawód baristy, człowieka który mógłby rozprawiać o kawach godzinami staje się coraz bardziej cenioną profesją.

 

Trzy główne rodzaje kawy to:Kawa  arabica, Kawa robusta, Kawa  mieszanka. Arabica jest uważana za wysokiej jakości kawę, bardzo aromatyczną i pełną smaków. Rośnie najlepiej powyżej 1000 m n.p.m. i wymaga bardziej restrykcyjnych warunków uprawnych, przez co jest droższa. Kawa arabica cechuje się niższą zawartością kofeiny, niską kwaskowością i bogatym smakiem i aromatem. Kawa robusta jest odrobinę mniej aromatyczna niż arabica, jest częściej wykorzystywana jako dodatek do mieszanek obniżający jej koszt. Kawa robusta cechuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny od Arabiki i tworzy na powierzchni espresso grubszą warstwę cremy. Natomiast mieszanki kawy dają nielimitowane opcje tworzenia nowych smaków. Różne rodzaje i gatunki kaw są własnoręcznie dobierane tak, aby powstał unikalny i spójny smak oraz aromat. Wśród innych popularnych gatunków wymienić powinno się: Liberica Stenophylla, Racemosa, Maragogypa(otrzymywaną z mutacji upraw Arabica i Liberica) czy Kopi Luwak. Ten ostatni z wymienionych gatunków pochodzący z Indonezji (Sumatra, Jawa, Bali) posiada swoich koneserów, uważających go za najbardziej ekskluzywny, a uzyskiwany jest w sposób osobliwy, gdyż ziarna kawy najpierw stanowią pożywienie lokalnych ssaków z rodziny zoologicznej Viverridae (podobnych do kota, kuny czy wydry), a potem po przejściu przez ich system trawienny zebrane z ich odchodów ziarna poddawane są sterylizacji i dalszemu przerobowi. Na rynku polskim produkt ten firmowany jest jako ,,Kawa Luwak” lub ,,Kawa z Cyweta”.

 Najlepsze kawy = najpopularniejsze ? 

Z kolei najpopularniejszymi typami kawy (sposobami przyrządzania) są: espresso, ristretto, lungo i americano, cappuccino, cafe latte, late macchiato, mocha, irish coffee, flat white, cafe frappe. Espresso To „baza” wszystkich kaw. Jest mała (do. 30ml), czarna, mocna i bardzo wyrazista. Ristretto to w zasadzie espresso o podwójnej mocy! Także przygotowywane w ekspresie, ale przy użyciu dwa razy mniejszej ilości wody, niż przy parzeniu espresso. Taki sposób przygotowania sprawia, że napar ma intensywny, ale dość cierpki smak. lungo i americano  opierają się na espresso z większą ilością wody. Różnią się natomiast objętością i sposobem dodania wody. Cappuccino to dobrze znany wszystkim włoski napój kawowy, którego głównymi składnikami są espresso i spienione mleko. Ta pyszna pianka oprószona jest często kakao lub sypką czekoladą. Cafe latte i late macchiato to mleczne  i łagodne kawy podawana w wysokich szklankach, różnią się sposobem dodawania mleka. Kawa mokka to połączenie aromatycznej, mocnej kawy i gęstej czekolady. Irish coffee, czyli kawa po irlandzku, której wyróżnikiem jest dodatek irlandzkiej whiskey. Flat white to kawa z dodatkiem mleka, natomiast cafe frappe to kawa mrożona.

 Najlepsza kawa ziarnista

Bariści wiedzą, że podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna. Stopień zmielenia kawy ma kluczowe znaczenie dla smaku kawy. Drobniejsze mielenie odsłoni więcej smaków i aromatu, ale spowoduje większą gorycz. Grubiej zmielone ziarna spowodują, że otrzymany napój będzie łagodniejszy. Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, to ta drobno zmielona - by w 20 sekund wyciągnąć całość aromatu i gęstą cremę. Jest mocna w smaku i dobrze miesza się z mlekiem. Do bezpośredniego parzenia najlepiej nadaje się kawa średnio zmielona, aby woda przez długi czas mogła wyciągnąć cały aromat bez goryczki. Posiada ona umiarkowany smak i aromat. Natomiast do ekspresu przelewowego nadawać się będzie kawa grubo zmielona, by pod minimalnym ciśnieniem, powoli przesączać się przez wszystkie warstwy. Również posiada umiarkowany smak i aromat.  Zatem która kawa na prezent? Kawa ziarnista? Kawa mielona? Kawa smakowa? Wszystko zależy od Twoich upodobań oraz od osoby obdarowywanej.

 

Większość osób trafiła na tą podstronę za pomocą tagów: internetowy sklep z kawą, kawa sklep internetowy, kawa sklep online, sklep internetowy kawa, sklep z kawą, sklep z kawą i herbatą, sklep z kawą online

 

 

 

Zapisz się do newslettera
Odbierz 10% rabatu