Herbata owocowa przygotowywana jest z suszu owocowego, często z dodatkiem suszu kwiatowego. Nie zawiera liści herbaty. Zazwyczaj jest bardzo aromatyczna, posiada bogaty smak i zawiera sporo witamin.
Mieszanki owocowe parzymy wrzątkiem (100° C), 5-10 minut (w zależności od upodobań związanych z intensywnoscią naparu), 1 łyżeczka suszu na 170ml wody (mała filiżanka), parzymy jednokrotnie.
Herbata owocowa to napar z owoców, często z dodatkiem ziół lub kwiatów. W swoim składzie nie zawiera liści herbaty z krzaku Camellia Sinensis pochodzącym z Chin, więc teoretycznie nie jest typową herbatą. Mimo wszystko herbata owocowa nazywana jest herbatą. Tak naprawdę, jest to tradycyjny napój, który od lat przyrządzany jest praktycznie w każdym domu. Zielarze już od stuleci zalecają spożywania naparu z borówki, czarnego bzu, róży, jagody lub jabłka. Herbaty owocowe są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Opóźniają proces starzenia, poprawiają odporność i zapobiegają chorobom układu krążenia. Każdy może wybrać rodzaj i smak herbaty zgodnie z aktualnymi potrzebami. Na poprawę jakości włosów i paznokci chętnie sięgamy po herbatę z buraczków, z kolei aby uspokoić problemy jelitowe dobra jest herbata z jagodami, w trakcie stresujących dni pomocna okaże się herbata z malin, a jeśli złapała nas grypa wybieramy herbatę z dzikiego bzu.
Herbata owocowa zaliczana jest jako alternatywa dla zwykłej czarnej herbaty. Jak wspominano wcześniej, nie posiada ona w swoim składzie suszonych liści krzewu herbacianego tylko kawałki owoców lub susz owocowy. Na sklepowych półkach można jednak spotkać herbaty owocowe o różnej jakości. Niektóre z nich mogą zawierać jedynie sztuczne aromaty, a skład samych owoców może być bardzo znikomy, a nawet może się okazać, że herbata o nazwie malinowa, w składzie nie ma ani odrobiny malin, a tylko ich aromat. Przed zakupem herbaty, zachęcamy do zapoznania się z dokładnym składem herbaty. Zdrowe i prawdziwe herbatki nie powinny składać się z czegoś, co nie jest naturalnym owocem, przyprawą, ewentualnie ziołem. Należy wystrzegać się herbat owocowych, które w swoim składzie mają substancje słodzące, sztuczne aromaty, barwniki, regulatory kwasowości, lecytynę sojową czy maltodekstrynę. Nie wszystkie aromaty są jednak syntetyczne i sztuczne. Istnieją również herbaty, które maja aromaty naturalne. Należą do nich esencje i soki oraz olejki pozyskane bezpośrednio z roślin. Uzyskuje się je destylując olejki eteryczne z kwiatów, liści oraz korzeni. Warto zwrócić na to szczególna uwagę, gdyż herbaty owocowe powinny być zrobione wyłącznie z kawałków owoców, które były suszone w odpowiednich warunkach i temperaturze.
Stuprocentowe herbatki owocowe o doskonałej jakości, wspaniale gaszą pragnienie, są bardzo smaczne i zdrowe. W zależności od rodzaju owoców i składu, mają wiele właściwości. Przede wszystkim zawierają sporo przeciwutleniaczy oraz liczne witaminy – szczególnie witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto posiadają minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i inne, ważne dla zdrowia pierwiastki. To właśnie dzięki nim, herbata owocowa może poszczycić się wybitnymi właściwościami zdrowotnymi, między innymi działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, wzmacniają odporność, wspomagają proces trawienny, obniżają poziom cholesterolu oraz w szczególności chronią i leczą układ moczowy.
Na rynku jako herbata owocowa, podpisywane są również herbaty czarne, aromatyzowane, zawierające niewielki tylko dodatek suszonych owoców, lub tak naprawdę tylko ich aromaty. Takie herbaty nie są zaliczane do herbat owocowych, warto więc szczególnie zwracać na to uwagę wybierając herbatę owocową.
Ze względu na zawartość danej herbaty będzie się ona odróżniała od innych rodzajów kolorem, smakiem, zapachem. Składniki herbat owocowych mają również wpływ na długość ich parzenia. W sklepach możemy kupić mieszanki herbat owocowych z dodatkami rodzynek, suszonych wiśni, kandyzowanych ananasów, płatków hibiskusa czy skórki z cytryny lub pomarańczy.
Istnieją trzy rodzaje herbat owocowych, dostępnych na rynku. Możemy wybrać herbatę sypaną, w formie saszetek albo granulowane.
Sypane herbaty są najsmaczniejsze i mają największe właściwości zdrowotne. Maja wiele zalet, można je dowolnie dozować według własny upodobań smakowych, zaparzyć napar delikatniejszy, lub mocniejszy bawiąc się ilością suszu. Do ich zaparzenia potrzebujemy czajniczka parcelowanego optymalnie z zaparzaczem. Możemy też parzyć herbatę bezpośrednio w kubku, jednak warto wykorzystać do tego sitko, wtedy z łatwością możemy odcedzić napar z fusów.
Herbaty w saszetkach mają swoje zalety, ale i wady. Saszetki, bez wątpienia ułatwiają nam parzenie, wystarczy saszetkę umieścić w dzbanku lub kubku i zalać wodą. Nie musimy martwić się fusami. Po zaparzeniu wystarczy saszetkę pociągnąć za sznurek i wyciągnąć. Zastanawiające jednak są same torebki, a dokładnie materiał, z której wykonana jest torebka. Podejrzewa się, że mogą one zawierać substancje o właściwościach rakotwórczych, a oprócz tego większość z nich jest wybielana chlorem.
Granulowane herbaty to natomiast liofilizowane mieszanki z soków owocowych, ekstraktu liści herbacianych i suszu. Zawierają cukier i są produkowane w bardzo wysokich temperaturach, w których tracą dużo witamin. Nie zaleca się kupowania i spożywania tej formy herbaty owocowej w dużych ilościach.
Chcąc zaopatrzyć się w dobrą herbatę owocową, kierujmy się nie tylko ich smakiem, ale zwróćmy również szczególną uwagę na jej właściwości lecznicze. Różnią się one oczywiście ze względu na owoc, z którego powstały. Malina szczególnie polecana jest przy przeziębieniach i infekcjach. Ma właściwości napotne, ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Wiśnia posiada kwaśny i orzeźwiający smak, wspomaga pracę układu odpornościowego, obniża gorączkę, bogata w kwas felonowy, garbniki, witaminy z grupy B, A i C, fosfor, magnez i żelazo. Czarna porzeczka wzmacnia naczynia krwionośne i dobrze działa przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie i reumatyzmie; Żurawina wspomaga pracę układu moczowego, i zwalcza infekcje pęcherza. Zalecana jest także w niektórych schorzeniach skóry i wrzodach żołądka. Jest ponadto bogata w przeciwutleniacze, działa moczopędnie, chroni dziąsła i zęby, obniża ryzyko wystąpienia zapalenia dziąse. Dzika róża jest doskonała przy przeziębieniach, infekcjach oraz w stanach obniżonej odporności. Potrafi również wzmocnić naczynia krwionośne.Jabłko obniża cholesterol, poprawia trawienie i wzmacnia serce. Aronia dobrze wpływa na serce i układ krwionośny, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Działa też przeciwkrwotocznie i zapobiega miażdżycy. Jest bogata w przeciwutleniacze oraz działa przeciwzapalne. Czarny bez odtruwa organizm i ułatwia trawienie. Borówka poprawia wzrok oraz wykazuje właściwości moczopędne i odkażające drogi układu moczowego. Herbata z borówką to bogactwo przeciwutleniaczy, opóźnia procesy starzeniowe zachodzące w organizmie, zmniejsza ryzyko zawałów serca, zawiera luteinę i zeaksantynę, które poprawiają wzrok, zmniejsza ryzyko wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu C, chroni wątrobę. Poziomka zalecana jest przy nadkwasocie, zwiększa odporność organizmu i obniża cholesterol. Hibiskus często występuje jako składnik herbatek owocowych, choć to w rzeczywistości kwiat hibiskusa. Ma działanie przeciwbakteryjne, źółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo obniża ciśnienie, reguluje poziom złego cholesterolu, dostarcza wielu witamin. Herbata z owocami goji jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu goja skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, poprawia samopoczucie, wpływa na poprawę jakości snu, zmniejsza stres i redukuje uczucie zmęczenia, wspomaga proces trawienia. Ponadto owoce goji zawierają witaminy z grupy B, jak również takie składniki mineralne jak: flawonoidy, wapń, selen, żelazo czy cynk. Herbata z owoców goji zalecana jest podczas leczenia reumatyzmu. Same owoce, które są systematycznie stosowanie stanowczo wzmacniają stawy, system odpornościowy czy kości.
Mieszanki owocowe to susze z różnych owoców, których kompozycje tworzą oryginalny smak i aromat. Najpopularniejsza z nich to herbatka z owoców leśnych. Jest jeszcze wiele innych owoców, z których można zaparzyć smaczne i zdrowe herbatki, jak na przykład głóg, wiśnie czy owoce cytrusowe.
Aby prawidłowo zaparzyć herbatę owocową, należy, podobnie jak z innymi gatunkami herbaty, przestrzegać kilka prostych zasad. Jeśli zależy nam na tym, aby napar zachował najwięcej cennych właściwości danej herbaty, oraz był pełen smaku i aromatu nie parzymy suszu wrzątkiem. Jest to bardzo ważne. Woda nie powinna przekraczać 90ºC, a czas parzenia 7 minut. Następnie należy napój odcedzić lub wyjąc owoce, w innym razie, herbata stałaby się za cierpka i gorzka. Herbat owocowych nie parzymy ponownie. Herbata owocowa jest świetną alternatywą niezdrowych soków. Szczególnie polecana jest dzieciom.
Herbatą owocową możemy delektować się bez żadnych dodatków, świetnie smakuje świeżo zaparzona, ale również na zimno. Przypomina wtedy napój owocowy. Jeśli zależy nam na rozgrzewającym naparze, wystarczy dodać miód, cynamon, imbir lub goździki. Jeśli dodamy kostki lodu, otrzymamy orzeźwiający napój, idealny na upalne, letnie dni.
Owocowe herbaty możemy zrobić sami w domowych warunkach. Świetnie smakuje herbata z suszonych jabłek. Jest to napój na słodko, wegański, bez cukru i laktozy. Do jej wykonania potrzebujemy tylko wody i jabłek. Jabłka należy umyć i wysuszyć, następnie należy je pokroić w plasterki, porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku o temperaturze nieprzekraczającej 70ºC. W ten sposób zachowamy najwięcej właściwości zdrowotnych owoców. Jest to szczególnie ważne przy witaminie C, która jest bardzo wrażliwa na obróbkę termiczną. Wysuszone jabłka zalać wodą o temperaturze ok 95 stopni Celsjusza, odczekać około 5 minut i herbata z jabłek gotowa. Resztę wysuszonych jabłek wystarczy zamknąć w szczelnym pojemniku i w razie potrzeby wyciągać, parzyć i pić.
Następna herbata, którą możemy sami wykonać w domu, to herbata owocowa. Potrzebne nam będzie szklanka herbaty malinowej, 2 plastry cytryny, 2 plastry pomarańczy, kilka goździków oraz szczypta cynamonu. To napój wegański, bez cukru i laktozy. Czas przygotowania to około 10 minut. Malinową herbatę parzymy według zasad na opakowaniu. Do naparu dodajemy plasterki cytrusów, goździki i cynamon. Mieszamy i gotowe. Tak przygotowaną herbatę możemy delektować się zarówno na ciepło jak i na zimno. Herbatę na ciepło możemy osłodzić miodem, a do zimnego napoju możemy dodać jeszcze kilka kostek lodu.
Jak już wiemy, herbaty owocowe są komponentem suszu kilku odmian kwiatów lub owoców. Jeśli nasze dziecko, nie jest uczulone na żaden ze składników to nie ma przeciwwskazań, żeby podać mu herbatę owocową. Oczywiście mowa tutaj o 100 procentowej herbacie owocowej, która jest oryginalna, niedosładzana chemicznymi środkami. Nie należy podawać herbat owocowych noworodkom i niemowlakom. Herbaty owocowe u noworodków mogą spowodować wzdęcia i bóle brzucha, ta zwane kolki. Ponadto, dzieci do 7 miesiąca życia powinny pić tylko i wyłącznie wodę niegazowaną i mleko.
Herbata owocowa jest wyjątkowo wartościowym napojem o niezliczonych właściwościach istotnych dla zdrowia, urody, a nawet dla dobrego samopoczucia. Herbaty owocowe są bardzo niskokaloryczne, dlatego polecane są osobom, które dbają o figurę i przestrzegają dietę. Nie oznacza to jednak, że możemy ją pić bez końca. Spożywanie herbat owocowych w nadmiarze powoduje hamowanie wchłaniania się żelaza, magnezu i wapnia. Należy więc zachować umiar i rozsądek. Spożywana z umiarem działa prozdrowotnie. Ze względu na zawartość minimalnych ilości witamin i składników mineralnych jak: beta karoten, witamina C oraz potas spożywane regularnie w umiarkowanych ilościach, mogą występować jako uzupełnienie naszej diety o te cenny składniki.
W zależności od gatunku, parzone herbaty owocowe doskonale potrafią uspokoić, co więcej chronią błonę śluzową żołądka. Herbaty owocowe są bardzo zróżnicowane. Mogą mieć przeróżny skład owocowy. W zależności od gatunku owoców zależy też parzenie herbaty. Jedne owoce parzy się dłużej, drugie krócej. Każda herbata jest inna. Długość parzenia suszu owocowego lub owoców wpływa na kolor naparu. Dłuższe parzenia sprawia, że herbata posiada bardziej zdecydowany, ciemniejszy kolor i będzie w smaku mocniejsza, a herbata parzona krócej z kolei nabierze jaśniejszą barwę, kolor będzie słomkowy, a aromat słabszy.
Dla wielu ludzi filiżanka kawy to moment odprężenia oraz wytchnienia od codziennych obowiązków. Warto jednak od czasu do czasu małą czarną kawę zastąpić aromatyczną herbatą owocową. Obecnie na rynku istnieje bardzo duży wybór różnych herbat owocowych, wystarczy popróbować i wybrać tą idealną herbatę dla siebie. Dodatkowo, wysokiej jakości herbaty, zapakowane w pięknych pojemnikach oraz zestawach, mogą być idealnym prezentem dla bliskiej nam osoby.
Herbata owocowa jest bardzo popularna, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Ze względu na jej smak jest bardzo chętnie wybierana, kupowana i parzona. Jest napojem smacznym i zdrowym, dlatego tak często jest spożywana. Kompozycje smakowe herbat owocowych są ogromne. Producenci herbat tworzą coraz to nowsze zestawy, łącząc ze sobą różne smaki i składniki.
Bardzo ważna jest metoda przechowywania herbaty. Muszą być przechowywane w odpowiednim miejscu oraz warunkach, inaczej stracą swój smak i aromat. Warto rozdzielić mocne, bardzo aromatyczne smaki z delikatniejszymi, ponieważ herbata lubi wchłaniać różne zapachy i przejąć aromat tego dominującego składnika. Optymalnie jest przechowywanie herbat owocowych w osobnych szafkach. Jak każdy produkt spożywczy, tak i herbata owocowa ma swoją datę przydatności. Dobrze przechowywane herbaty można trzymać rok w szafce, jednak najlepiej, jeśli spożyjemy daną herbatę w ciągu następnych czterech miesięcy od zakupu.
Herbaty owocowe są bardzo popularne. Wszyscy je lubią, a jeśli się znajdą osoby, które za nimi nie przepadają, to z pewnością nie ma osoby, która herbaty owocowej nie próbowała. Napary na ich bazie, serwowane na gorąco, są dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu, szczególnie zimą, chętnie sięgamy po ciepły kubek pełen gorącej herbaty. Wersja na zimno z kolei jest zdrowszą alternatywą dla soków i słodzonych, niezdrowych napojów pełnych cukru. Popularnym składnikiem herbaty owocowej, jest hibiskus, który bardzo często jest wykorzystywany jako baza różnych mieszanek owocowych. Inaczej zwany kwiat malwy sudańskiej znajduje się w prawie każdej herbacie owocowej. Stanowi mocną i zdrową bazę dla suszu owocowego (np. z jeżyn, malin, wiśni, żurawiny). Czasem możemy również znaleźć produkty z dodatkiem niewielkiej ilości ziół. Hibiskus dzięki zawartości witamin i polisacharydów działa bardzo pozytywnie na naszą odporność. Osobom lubiącym zdecydowany smak herbaty poleca się skosztować trawę cytrynową. Jej smak z pewnością pozytywnie zaskoczy, a napar dodatkowo pomoże oczyścić organizm oraz obniżyć cholesterol. Co interesujące, badania naukowe potwierdzają, że dzięki zawartości cytralu, napar ten ma również działanie antynowotworowe. Zwolennikom egzotycznych smaków do gustu przypadną z pewnością mieszanki, w których wykorzystano mango. Do jego dobroczynnych właściwości zaliczamy zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym, oczyszczenie organizmu oraz normowanie poziomu cholesterolu. Ponadto często w herbacie owocowej możemy znaleźć różne dodatki, które podkreślają walory smakowe napoju. Najczęściej należą do nich: rodzynki, suszone wiśnie, kandyzowane ananasy, żurawina, skórki cytryny i pomarańczy.
Herbata owocowa idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój w upalne dni. Przedstawia zdrowy i naturalny zamiennik dla sztucznych napojów słodzonych i gazowanych, zawierających wiele konserwantów i cukru. Poniżej łatwy i szybki przepis na przygotowanie domowej, naturalnej i przede wszystkim zdrowej , orzeźwiającej herbaty owocowej.
Składniki na orzeźwiającą herbatę na lato:
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dodać cukier trzcinowy lub miód, zamieszać i schłodzić. Szklankę z kostkami lodu napełnić herbatą. Dolać troszkę soku z puszki lub kilka plasterków świeżej brzoskwini. Całość udekorować plasterkami cytryny lub limonki oraz listkami bazylii. Smacznego. Napój możemy przygotować w dużym dzbanku i postawić w widocznym miejscu, tak aby zachęcić innych domowników do częstowania się.
Herbata owocowa szczególnie chętnie parzona jest podczas śniadań czy rodzinnych spotkań. Pasuje zarówno do dań na słodko jak i wytrawnie.
Bardzo często herbata owocowa wzbogacana jest o zioła, lub owoce dzikiej róży czy wspomniany już wcześniej hibiskus. Warto zwrócić uwagę na szereg właściwości zdrowotnych herbaty owocowej, a to wszystko z powodu różnych owoców z których dana herbata jest sporządzana. Na przykład herbata z aronii posiada sporą dawkę witaminy C, B1, B2, B5 oraz E. Owoc aronii spostrzegany jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych, który stanowi bogate źródło witamin. Owoce aronii działają odżywczo oraz antytoksycznie, ze względu na zawartość antyutleniaczy, mikroelementów oraz witaminy PP. Oprócz tego owoc ten zawiera kwas chloru genowego, który skutecznie obniża absorpcję glukozy. Jeżeli chodzi o inny rodzaj herbaty owocowej warto wspomnieć o herbacie z gruszki. Jest to owoc, który stanowi bogate źródło potasu, miedzi, żelaza, fosforu, jodu oraz boru. Ponadto gruszka zawiera również witaminy takie jak: PP, A, C, B1, B6 czy witaminę B2. Wywar z gruszki jest w szczególności zalecany przy przeziębieniach, w których występuje wysoka gorączka. Ponadto, jest naturalnym lekiem przy dolegliwościach pozwiązywanych z trawieniem oraz zatruciem, gdyż zawiera ona w sobie komórki kamienne, które wspomagają pracę jelit. Dzięki temu herbata gruszkowa równie dobrze działa podczas procesu odchudzania.
Herbata rozpoczęła swą karierę jako lek, by z biegiem czasu zyskać status napoju, który na początku był zarezerwowany tylko dla cesarza. W Chinach VIII wieku spożywanie herbaty należało do jednej z kulturalnych rozrywek, a samo jej picie porównywano do poezji, kultywowano. W XVIII wieku Japonia podniosła ją do rangi prawdziwie estetycznej religii — herbatyzmu. Herbatyzm to kult piękna odnalezionego w prozaicznych szczegółach codziennej egzystencji. Herbatą nazywa się napar z liści wiecznie zielonego krzewu Camelia Sinensis. Wiemy już, że herbaty owocowe nie są spokrewnione z krzewem herbacianym. Pod słowem herbata na ogół rozumiemy zarazem napój - filiżankę herbaty, jak i suchą herbatę – paczkę, puszkę herbaty, a pod pojęciem roślina herbaciana - krzew herbaty. Słowem herbata określamy jednak również napary z owoców, ziół, z czerwonokrzewu. Ponad cztery tysiące lat temu, chiński cesarz o imieniu Shennonh, odkrył uzdrawiającą i oczyszczającą organizm cudowną roślinę i nazwał ja „Cha”. Nazwa ta mogła oznaczać: młody listek, zioło lecznicze, herbatę (napój), suche liście herbaciane, krzew herbaciany. Ze względu na różne dialekty, nazwa „Cha” była różnie wymawiana. Dopiero w czasie dynastii Tang upowszechniła się i dzięki Księdze Herbaty napisanej przez Lu Yu otrzymała nazwę „Cha Jing”. Wszystkie kraje świata przejęły nazwę herbaty od Chińczyków. W trakcie lat przyjęły się dwie nazwy herbaty „cha” oraz „te” – drugie słowo wywodzi się z dialektu Min, którym posługiwały się mieszkańcy prowincji Fujian. Polska nazwa herbata, powstała z dwóch wyrazów łacińskich: herba (zioło, ziele) i thea - ziele herbaciane, od niemieckiego „Tee” oraz angielskiego „Tea”.
Nazwa pochodzi prawdopodobnie z faktu, iż wcześniej herbata była stosowana jedynie jako środek leczniczy i sprzedawana była tylko w aptekach. Aptekarze przyznali herbacie więc taką nazwę uważając, że listki herbaty przyrządza się ze specjalnego rodzaju ziela chińskiego.
Prawdziwe herbaty owocowe nie zawierają w sobie liści herbaty. Jeżeli już mają w swoim składzie liście Camelia Sinensis, wtedy określa się je mianem właściwego rodzaju herbaty z dodatkiem (np. herbata zielona z cytryną czy herbata biała z maliną).
Herbaty owocowe to doskonały wybór dla wszystkich miłośników owoców, którzy poza sezonem również chcieliby delektować się ich smakiem. Nie tylko są bardzo aromatyczne, posiadają bogaty smak ale również są bardzo zdrowym napojem, którym możemy delektować się na co dzień. Picie herbaty to w wielu krajach rytuał, a jej przygotowaniu towarzyszy prawdziwy ceremoniał. Dzięki odpowiedniemu przyrządzaniu herbaty możemy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem oraz cennymi właściwościami odżywczymi.
Zachęcamy do eksperymentowania z herbatą owocową, nie tylko w postaci napoju, ale również lodów, ciasteczek, babeczek. Poniżej przedstawiamy przepis na przepyszny deser z użyciem herbaty owocowej – owocowy sorbet.
Do przygotowania słodkiego i zdrowego deseru potrzebna nam będzie szklanka (ok. 250 ml) ostudzonej owocowej herbatki. Smak herbaty zależy od naszych preferencji, ważne aby herbata składała się 100% z owoców lub suszu owocowego i nie zawierała sztucznych aromatów i konserwantów. Wystarczy dwie łyżeczki suszu zalać 250 ml zagotowanej wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza oraz parzyć 8 minut. Po tym czasie napar należy odcedzić, wystudzić i schłodzić w lodówce. Ostudzoną herbatę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy dwie garście owoców sezonowych. Sorbet najlepiej smakuje z malinami oraz borówkami. Dodajemy łyżeczkę miodu, cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi (smakosze bardzo słodkich deserów mogą dodać więcej substancji słodzącej). Wszystko razem miksujemy, wkładamy do foremek i mrozimy. Po kilku godzinach nasz sorbet będzie gotowy. Przed podaniem dekorujemy go pokrojonymi kawałkami owoców, odrobiną białego jogurtu greckiego oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Zobacz również:zestaw herbat na prezent, zestaw kaw na prezent, najlepsza zielona herbata, herbaty ziołowe, yerba mate herbata, herbata czerwona pu erh, herbaty owocowe, herbaty na prezent, herbata czarna, sklep z herbatą, herbata sklep, sklep kawa, wiki