Herbata Zielona

Herbata Zielona

Napój przygotowywany z liści Camelli sinensis . Nie podlega procesowi fermentacji (lub podlega bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje większość chemicznych właściwości świeżych liści. Posiada słomkowy, jasnozielony kolor naparu . Herbata bogata w minerały i mikroelementy. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów. Wspomaga walkę z chorobą Alzheimera i obniża poziom cholesterolu.

Herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 80°-90° C, 1-3 minuty (w zależności od upodobań związanych z intensywnoscią naparu), 1 łyżeczka suszu na 170ml wody (mała filiżanka), można parzyć dwu- lub trzykrotnie.

Sprawdź również: kawa na prezent
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 36

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Zielona Herbata Sklep CupAndYou

Herbata zielona zaliczana jest do jednego z najpopularniejszych gatunków herbaty. Znana jest już od tysięcy lat. Co interesujące, już bardzo wczesne zapiski na jej temat dotyczą właściwości prozdrowotnych. Jest ona jednak przede wszystkim bardzo różnorodnym napojem, którego za każdym razem odkrywamy na nowo. W Polsce to właśnie herbata zielona zyskuje coraz większą popularność, goniąc mocno czarną herbatę (która nadal kojarzy się większości ludzi, ze względu na fakt, iż od lat była łatwo dostępna). W Chinach - kraju jej pochodzenia, bezustannie od wieków trzyma się na pierwszym  miejscu, jest tam najchętniej i najczęściej spożywana.

Historia zielonej herbaty w Chinach sięga około pięciu tysięcy lat. Na przełomie tego czasu powstało wiele różnych gatunków  „napoju bogów”. U schyłku XX wieku zainteresowano się bardziej zdrową żywnością, a wraz z nią medycyną naturalną, dlatego patrząc na szczególne właściwości prozdrowotne herbaty zielonej, nie dziwi fakt, iż bardzo wzrosła również jej popularność. Znana jako tradycyjny napój samurajów, duchowa esencja buddyjskich mnichów czy most pomiędzy kulturą Wschodu i Zachodu.  Zanim jednak rozpiszemy jej właściwości, warto najpierw poznać skąd pochodzi, jak powstała i jak się ją parzy.

W  związku z tym, iż w Chinach herbata znana jest już od tysiącleci, nie dziwi więc fakt, że na jej temat istnieje mnóstwo legend i opowiadań. Najbardziej popularna historia herbaty mówi o tym jak mityczny Cesarz Shennong w 2737 roku przed naszą erą ją odkrył. Według legendy, Cesarz spożywał tylko gorącą wodę, gdyż miał problemy zdrowotne. Pewnego dnia, podczas codziennego picia wody w ogrodzie, do jego garnuszka wpadło kilka liści nieznanego dotąd krzewu. Z garnuszka wydobywał się cudowny, nieznany cesarzowi jeszcze aromat, a kolor wody stał się lekko słomkowy. Zaciekawiony, postanowił spróbować tego napoju. Zaskoczony cudownym smakiem i aromatem ogłosił, że odtąd będzie tylko i wyłącznie pił wodę z tymi liśćmi. Napar nazwał „Cha” – mogło to oznaczać młody listek, zioło lecznicze, herbatę (napój), suche liście herbaciane, krzew herbaciany. Słowo „Cha” wymawiane było w różny sposób, w zależności od dialektu. Dopiero w czasach dynastii Tang, nazwa przekształciła się na „Cha Jing”. Wszystkie narody świata zapożyczyły nazwę herbaty od Chińczyków. Przyjęły się dwie nazwy określające to słowo: „cha” - pochodzące z klasycznego języka mandaryńskiego oraz „te” - wywodzące się z dialektu Min, którym posługują się mieszkańcy prowincji Fujian. Polska nazwa herbata, powstała z dwóch wyrazów łacińskich: herba (zioło, ziele) i thea - ziele herbaciane. Pod słowem herbata zazwyczaj opisujemy zarazem napój - filiżankę herbaty, jak i suchą herbatę – puszkę, paczkę herbaty.

Istnieje jeszcze wersja legendy o tym samym cesarzu, który tym razem miał kryształowe wnętrzności i nic nie mogło mu zaszkodzić. Jego celem było sprawdzanie każdej napotkanej rośliny i sposób w jaki oddziałuje na jego ciało. Pewnego dnia, spożył bardzo dużo trujących ziół i czuł ogromny ból. Gdy przypadkowo trafił na liście herbaty, skosztował je i od razu poczuł się lepiej. Liście cudownie zneutralizowały jego bóle. To były oczywiście liście wiecznie zielonego krzewu Camellia Sinensis. To roślina z gatunku rodziny herbatowatych. Pochodzi prawdopodobnie z gór na pograniczu Chin, Indii i Mjanmy (obszar wokół źródeł rzeki Irawadi), lecz obecnie jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w uprawie. Towłaśnie z jej liści i pąków wytwarzane są różne gatunki herbaty.  

Wracając jednak do legend i opowiadań na temat zielonej herbaty, warto opisać jeszcze jedną bardzo ciekawą i intrygującą legendę związaną z historią herbaty. Opisuje ona mianowicie mnicha o imieniu Bodhidharma, który podczas wielogodzinnych medytacji poczuł się bardzo zmęczony i zasnął. Po przebudzeniu się był bardzo zły na siebie, za to, że sen przerwał jego cenny czas medytacji. Aby się ukarać odciął sobie powieki, rzucił je na ziemię, a w tym miejscu wyrósł zielony krzew. Bodiharma postanowił spróbować liści z tego krzewu i zauważył, że mają one działanie pobudzające, odprężają i poprawiają jego koncentrację.

Właściwości Zielonej Herbaty

Herbata zielona zaliczana jest do jednej z najzdrowszych odmian herbaty. Zostaje przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna, Puerh czy biała. Różni się jednak jej proces pozyskiwania i metody uprawy, które odróżniają od siebie wszystkie gatunki herbat.

Herbata zielona nie podlega procesowi fermentacji (albo podlega mu bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje ona większość chemicznych właściwości świeżych liści, z których została przygotowana. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu mają dalej zielony kolor oraz zachowane zostają wszystkie właściwości świeżej rośliny. By powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować. Do ich cennych właściwości zaliczamy wyjątkowy zestaw polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechiny, silne antyoksydanty. Są też garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, witaminy (A, B, C, E), liczne mikroelementy (wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Ten bogaty zestaw składników sprawił, że zielona herbata zyskała uznanie w oczach naukowców, którzy wciąż odkrywają jej nowe właściwości. Z najistotniejszych substancji znajdujących się w zielonej herbacie możemy jeszcze wyróżnić między innymi katechiny będące jej głównym składnikiem (epikatechinę, galusan epikatechiny, epigallokatechinę oraz w przeważającej ilości galusan epigallokatechiny). W składzie zielonej herbaty znajdują się także niewielkie ilości flawonoli (kemferolu, kwercytyny, mirisetyny) oraz kofeinę (trzykrotnie mniej niż w kawie).

Pod pojęciem herbata zielona, kryją się różne rodzaje herbat. Gatunki mogą różnić się od siebie wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem, zapachem, a także zawartością kofeiny. Wszystko zależy od pory roku i pory dnia, w czasie której zbiera się liście herbaty (mówi się, iż najdroższe gatunki zielonych herbat pochodzą z liści zbieranych o świcie i zroszonych poranną rosą), wieku zbieranych liści, ich walorów smakowych, a także od sposobu ich zwijania. Duży wpływ na wartości zielonej herbaty ma również rejon świata, z którego pochodzi, czyli w jakiej strefie klimatycznej jest uprawiana.

Herbata zielona różni się od herbaty czarnej kolorem. Zielona herbata charakteryzuje się bowiem słomkowym lub jasnozielonym kolorem. Wiele osób pijących herbatę zieloną po raz pierwszy może zaskoczyć się dosyć cierpkim, trawiastym smakiem. Herbata zielona występuje w wielu różnych odmianach i gatunkach, które mogą różnić się smakiem i aromatem.  Chińskie herbaty zielone dzielone są na prowincje, z których pochodzą (każda z prowincji ma co najmniej kilka gatunków), np. z prowincji Zhejiang pochodzi herbata Longjing oraz Gunpowder. Natomiast japońskie herbaty zielone różnią się w zależności od jakości poszczególnych części (wyżej położone młodsze lub niższe starsze listki) rośliny wykorzystanej do przygotowania napoju oraz sposobu przygotowania tych części. Najbardziej znana herbata japońska to zielona herbata Sencha, która jest przygotowywana z liści wystawionych na bezpośrednie działanie słońca, a herbata gyokuro jest przygotowywana z liści rośliny rosnącej w zacienieniu przez 20 dni. Różne warunki, w których rośnie roślina istotnie wpływają na smak i zawartość herbaty – herbata gyokuro zawiera więcej teaniny i kofeiny, a mniej katechin odpowiedzialnych za cierpkość herbaty. Dzięki temu gyokuro jest słodsza i ma zupełnie inny aromat od senchy.

Powszechnie przyjęło się, iż herbaty zielone podzielone są na te pochodzące z Chin i pochodzące z Japonii. Zielone herbaty produkowane są także w Korei, Indiach i Sri Lance.

Zielone herbaty pochodzące z Chin podzielone są na sześć głównych prowincji w których zbiera  się  herbaty - Zhejiang (np. herbata Gunpowder, Longjing, Hui Ming, Long Ding), Jiangsu (Bi Luo Chun, Rain Flower, Cui Zhen), Hubei (Yu Lu), Henan (Mao Jian), Jiangxi (Chun Mee, Gou Gu Nao, Yun Wu) i Anhui (Da Fang, Huang Shan Maofeng, Hou Kui, Huo Qing).

Zielona herbata jest ogólnie znana i lubiana w Japonii i dlatego zwana jest tam po prostu herbatą, a nawet czasem japońską herbatą. Do Japonii została jednak sprowadzona z Chin przez buddyjskiego mnicha. 40% zielonej herbaty z Japonii pochodzi z prefektury Shizuoka. Najpopularniejsze japońskie zielone herbaty to: Bancha (zwykła herbata), Genmaicha (herbata brązowo-ryżowa), Gyokuro (jadeitowy napar), Hōjicha (prażona herbata), Kabusecha (nakryta herbata), Kamairicha (herbata prażona z patelni), Kokeicha (powstaje z herbat łamanych i pyłu herbacianego), Kukicha (herbata z łodygi), Karigane, Matcha (starta herbata, używana w japońskiej ceremonii picia herbaty), Mecha (herbata pąków i końcówek), Mugicha (prażona herbata jęczmienna), Sencha (gotowana herbata) i Tamaryokucha.

  • Rozgrzewająca herbata z imbirem i o tym jak słodzić miodem
    Rozgrzewająca herbata z imbirem i o tym jak słodzić miodem

    Kiedy temperatura spada, a powietrze staje się coraz chłodniejsze, nic tak nie rozgrzewa jak kubek aromatycznej herbaty z imbirem. To nie tylko pyszny napój, ale także naturalny sposób na wzmocnienie odporności i rozgrzanie organizmu od środka. Dodatkowo, zamiast cukru, warto sięgnąć po miód. W naszym blogu dowiesz się dlaczego…

    Czytaj więcej »
  • Czy herbata odwadnia?
    Czy herbata odwadnia?

    Herbata, mimo że zawiera kofeinę, nie prowadzi do odwodnienia organizmu w znaczącym stopniu. Badania pokazują, że picie herbaty nawadnia organizm podobnie jak woda. Kofeina, obecna w herbacie, ma działanie moczopędne, ale jej wpływ na produkcję moczu nie przekracza 20% nawet przy wysokich dawkach. W umiarkowanych ilościach herbata, w tym zielona herbata, jest korzystna i bezpieczna dla zdrowia...

    Czytaj więcej »
  • Zielona herbata na co pomaga ? Poznaj właściwości zdrowotne zielonej herbaty
    Zielona herbata na co pomaga ? Poznaj właściwości zdrowotne zielonej herbaty

    Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie korzyści przynosi picie zielonej herbaty, to dobrze trafiłeś. Zielona herbata to prawdziwy dar natury, który kryje w sobie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Od wspierania procesów trawiennych, przez poprawę krążenia, aż po zwiększenie dotlenienia mózgu - jej działanie jest naprawdę zadziwiające...

    Czytaj więcej »
  • Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi ? - które wybrać?
    Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi ? - które wybrać?

    Jeśli poszukujesz naturalnych metod na obniżenie poziomu cukru we krwi, herbaty mogą być nieocenionym sojusznikiem. Która herbata obniża poziom cukru? Odpowiedź jest zróżnicowana, a wśród najbardziej efektywnych herbat znajdują się...

    Czytaj więcej »
  • Jak parzyć zieloną herbatę ?
    Jak parzyć zieloną herbatę ?

    Parzenie zielonej herbaty to prawdziwa sztuka, która wymaga precyzji. Aby w pełni docenić jej unikalny smak i właściwości, musisz zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, temperatura wody odgrywa ogromną rolę...

    Czytaj więcej »
  • Kawa czy herbata – co pomoże Ci lepiej zapamiętywać informacje?
    szkolny starter pack

    Przed nami wrzesień. Dla jednych to początek nowego roku szkolnego, dla innych ostatnia prosta do rozpoczęcia roku akademickiego. Dla jeszcze innych oficjalne pożegnanie się z sezonem urlopowym i intensyfikacja działań w pracy. Niezależnie od tego do jakiej grupy należysz, Twój umysł w najbliższym czasie zostanie poddany zwiększonemu wysiłkowi. Standardowo w takich sytuacjach sięgamy po kubek kawy. Jak kofeina sprawia, że po nieprzespanej nocy udaje nam się zmobilizować umysł do wysiłku? Czy herbata może w ciągu snu poprawić naszą pamięć? Co będzie lepszym sprzymierzeńcem w nauce – kawa czy herbata? Dowiedz się więcej, a powrót do pracowitej rzeczywistości nie będzie Ci straszny! (...)

    Czytaj więcej »
  • Wielkanocne zabawy dla całej rodziny
    Wielkanocne zabawy dla całej rodziny
    Święta Wielkanocne to kolejna okazja, by spędzić miło czas w gronie rodziny. Przyjemniejsza pogoda za oknem dodatkowo zachęca do aktywności. Zwłaszcza po długiej zimie. Wielkanoc to radosny, pełen kolorów i tradycji czas, podczas którego inspiracji na zabawy z dziećmi nie brakuje. Zobacz na jak wiele sposobów można wykorzystać jajka w różnych postaciach i zaangażować całą rodzinę we wspólne aktywności z ich wykorzystaniem!
    Czytaj więcej »
  • Herbaciany EGG Hunt z Cup&You
    Herbaciany EGG Hunt z Cup&You
    Kwiecień za pasem, a z nim Wielkanoc. Jeszcze chwila i będziemy nasłuchiwać kicania zajączka w naszych ogrodach. Zamówienia na wielkanocne prezenty napływają do nas już od jakiegoś czasu. Wybierz się i Ty z nami na herbaciany EGG Hunt, czyli poszukiwanie wielkanocnych niespodzianek dla Ciebie i Twoich bliskich! Egg hunt to tradycyjna zabawa pochodząca z Wielkiej Brytanii, polegająca na poszukiwaniu pisanek lub czekoladowych jaj w Niedzielę Wielkanocną. Nasze jaja wielkanocne będą wyjątkowe, bo w postaci herbaty, kawy i nie tylko. Sprawdź sam!
    Czytaj więcej »
  • Dlaczego herbata jest najlepszą przyjaciółką kobiety sukcesu?
    Dlaczego herbata jest najlepszą przyjaciółką kobiety sukcesu?
    Kiedyś skupione na prowadzeniu domu i w pełni poświęcone rodzinie. Dziś otwarte na świat, pełne pasji i ambicji. Tak właśnie zmieniły się Kobiety na przestrzeni wieków. Jak to robimy, skąd czerpiemy siłę i inspirację do działania oraz dlaczego każda z nas powinna zaprzyjaźnić się z herbacianym naparem na co dzień? Tego dowiecie się z artykułu dedykowanego właśnie na Dzień Kobiet.
    Czytaj więcej »
  • Walentynki na każdą kieszeń - sprawdź nasz pomysł na dzień pełen rozgrzewających wrażeń!
    Walentynki na każdą kieszeń - sprawdź nasz pomysł na dzień pełen rozgrzewających wrażeń!
    Już za tydzień Walentynki. W dobie trwającego od dłuższego czasu zamieszania w świecie, część z nas pewnie zdecyduje się na świętowanie ich w skromniejszy sposób lub będzie zmuszona przenieść na później plan spędzenia ich na tropikalnej plaży. Dodatkowo status “to skomplikowane”, jaki automatycznie ustawił się w niejednej sferze naszego życia w związku z sytuacją dookoła, wcale nie oznacza, że skomplikowane będzie zorganizowanie niezapomnianych Walentynek w najbardziej przystępny sposób. Wystarczą Ci do tego dobre chęci i parę naszych akcesoriów. Koniecznie przeczytaj do końca!
    Czytaj więcej »

Popularne kategorie prezentowe:

Chcesz otrzymać 5% zniżki na zakupy?
Zapisz się do naszego newslettera!