2 lis 2016 07:48:00

Parzenie herbaty

Jak powszechnie wiadomo każdy rodzaj i gatunek herbaty ma swój charakterystyczny  smak i charakter.  Aby jednak wydobyć najbardziej pożądany smak każdego rodzaju herbaty – należy ją właściwie parzyć.

Czynnikami, które mają największe znaczenie podczas parzenia herbaty są: długość czasu parzenia, temperatura wody, ilość suszu. Nie każdy też wie, że poszczególne rodzaje herbat możemy parzyć wielokrotnie. Co prawda, z każdym kolejnym parzeniem intensywność naparu będzie malała, ale w końcu dzięki takim zabiegom dłużej możemy cieszyć się swoją herbatą.

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie informację jak parzyć poszczególne rodzaje herbat.

Herbata Czarna: 3-4min, 100 °C, 1 łyżeczka na 170 ml,  zaparzać 1-2 razy.

Herbata Czarna aromatyzowana: 3-4min, 100 °C , 1 łyżeczka na 170 ml,  zaparzać 1-2 razy.

Herbata Zielona: 1-3min,  75-90 °C,  1 łyżeczka na 170 ml,  zaparzać 3 razy.

Herbata Zielona aromatyzowana: 1-3min, 80-90 °C, 1 łyżeczka na 170 ml , zaparzać 3 razy.

Herbata Czerwona Pu-erh: 2-4min, 80°- 90 °C , 1 łyżeczka na 170 ml ,  zaparzać 3-4 razy.

Herbata Biała: 1,5 - 2min, 70-80 °C,  1 łyżeczka na 170 ml,  zaparzać 4-5 razy.

Herbata Mate: 3-5min, 70 °C, 3 łyżeczki na 170 ml , zaparzać 3-4 razy.

Herbata Rooibos: 3-5min,  90-100°C, 1 łyżeczka na 170 ml,  zaparzać 3-4 razy.

Herbata Owocowa: 5-10min, 100 °C ,  1 łyżeczka na 170 ml ,  zaparzać 1 raz.

Pamiętaj, że powyższe  instrukcje są informacjami uogólnionymi i mogą różnić się w zależności od poszczególnych czynników, takich jak np. pochodzenie herbaty, dokładny skład, sposób parzenia i wiele innych.

Twój komentarz



* wymagane pola

Zapisz się do newslettera
Odbierz 10% rabatu