Spis Treści:
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich, obchodzone na całym świecie. To czas radości i nadziei, kiedy ludzie spotykają się z rodziną i przyjaciółmi, dzieląc się jajkami, barankami i innymi tradycyjnymi potrawami. Jednym z elementów, które kojarzą się z Wielkanocą, jest herbata, która stanowi idealny dodatek do wiosennych smakołyków. Herbata to napój, który lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Często pije się ją w towarzystwie bliskich, zwłaszcza podczas świąt i dlatego odpowiednio dobrana może być doskonałym dodatkiem do świątecznego menu. Z okazji zbliżających się świąt przygotowaliśmy kilka propozycji herbat, które mogą być doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu…
Jaka herbata najczęściej pojawia się na świątecznym stole?
Herbata czarna (klik) dominuje na porannym stole w większości polskich domach. Dlaczego? Przede wszystkim jest znana, smaczna i łatwo dostępna w każdym sklepie. Dzięki zawartości teiny, która ma właściwości pobudzające, będzie świetną alternatywą dla kawy. Jedna filiżanka potrafi zawierać nawet do 100 mg, która skutecznie postawia na nogi. Ale to nie wszystko... czarna herbata poprawia koncentrację, działa hamująco na rozwój bakterii i wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Wystarczy że zalejesz wrzątkiem i będziesz parzyć przez ok. 2-3 minuty. Na śniadanie do wielkanocnego stołu jest więc zarazem tradycyjnym jak i idealnym wyborem.
A może coś mniej tradycyjnego?
Jeśli chcesz dodać śniadaniu nieco egzotycznego charakteru, zaparz herbatę owocową (klik), która na pewno przypadnie do gustu również tym najmłodszym. Proponujemy mango tango (klik), gorzką lemoniadę (klik) czy cytrusową żurawinę (klik). Wiele mieszanek owocowych w swoim składzie posiada hibiskus i dlatego mamy dla Ciebie ciekawostkę związaną z tym składnikiem. Czy wiedziałeś, że herbata z samego hibiskusa inaczej zwana karkade to skarb narodowy Egiptu, znany niegdyś jako napój faraonów. Hibiskus to doskonałe źródło witaminy C, która jak doskonale wiadomo wzmocni odporność i skróci okres powrotu do zdrowia w stanie przeziębienia. Jeśli jesteś fanem hibiskusa - poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie tradycyjnego napoju Faraonów – Karkady.
Składniki:
· 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymasz)
· 5 szklanek wody
· 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
· lód
Przygotowanie:
Wodę doprowadź do wrzenia, kiedy zacznie się gotować zalej herbatę. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut. Następnie odcedź płatki i dodaj wybrany słodzik. Schłodź napój i podawaj z kostkami lodu. Natomiast jeżeli chcesz uzyskać gorącą, rozgrzewającą karkade , to wówczas kwiaty hibiskusa wrzuć do wrzątku i gotuj z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu przez około 7-8 minut.
Jeśli zależy Ci na czasie podczas wielkanocnych przygotowań, a przepis na herbatę hibiskusową bardzo Ci się spodobał, nie musisz się martwić! Mamy dla Ciebie alternatywę, która zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Herbata z dodatkiem hibiskusu, np. malina (klik) lub owoc miłości (klik), to doskonałe rozwiązanie, które pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem bez konieczności dłuższego przygotowywania.
A gdy dokucza Ci żołądek po zjedzeniu dużej ilości wielkanocnych potraw…
Warto sięgnąć po herbaty ziołowe (klik) np. na dobry początek dnia (klik) ,na spokojny wieczór (klik) czy na dobry sen (klik) – świetnie rozprawią się z dolegliwościami żołądkowymi. Mają one działania rozkurczowe oraz zwiększają ilość soków trawiennych, które ułatwiają rozkładać i wchłaniać pokarm w jelitach. Dodatkowo skutecznie łagodzą wzdęcia.
A Ty jakie herbaty wybrałeś na świąteczny stół?
Napisała Ola.