Owocowa herbata

Herbata owocowa to napój przygotowywany z suszu owocowego np. z maliny, dzikiej róży, żurawiny, często z dodatkiem suszu kwiatowego, np. kwiatów hibiskusa, pigwy, bławatka. Nie zawiera liści herbaty Camelia Sinesis, tym samym nie zawiera kofeiny. Napój ten poprawnie nie powinien być nazywany herbatą, jednakże potocznie przyjęło się również takie nazewnictwo. Polecany zarówno dzieciom jak i dorosłym. To wspaniała alternatywa dla czarnej herbaty lub dla wielbicieli „kompotów”, którzy nie posiadają pod ręką świeżych owoców do zagotowania, lub po prostu zimową porą. Mieszanki owocowe mogą przybierać nieskończoną mnogość kompozycji, ponieważ zaparzyć możemy praktycznie każdy owoc. A jaki zestaw owoców wybierzemy , zależy tylko od nas - od naszych upodobań, ochoty i nastroju.

Owocowa herbata

Jak zaparzyć herbatę owocową?

Owocowa herbata

Owocowa herbata

Owocowa herbata

Owocowa herbata

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty? Podpowiemy krok po kroku na co zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty, tak aby wydobyć napar, który ma nie tylko głęboki i przyjemny smak i aromat, ale również cudowny kolor. Przestrzegając tych kilku zasad, w prosty i szybki sposób, zaparzymy - w domowych warunkach - herbatę, która w nadzwyczajny sposób poruszy nasze zmysły.

Trzy najważniejsze kroki podczas parzenia herbaty:
  • Dobra jakościowo herbata oraz jej przechowywanie
  • Woda do parzenia herbaty
  • Parzenie odpowiednie dla danego gatunku herbaty (czarna, biała, zielona, Pu-erh, Yerba Mate, owocowa, ziołowa oraz Rooibos)

Wybór herbaty zależy od naszych upodobań, samopoczucia w danym momencie, stanu zdrowia oraz kubków smakowych.
Woda ma znaczenie. Aromatyczny napar utrzymujemy zalewając naturalny susz wodą, dlatego bardzo ważna jest jakość wody. Woda powinna być świeża, zagotowana tylko raz, gdyż wtedy jest bogata w tlen, miękka, oraz nisko zmineralizowana (bez wapnia i magnezu), filtrowana, sprawdzają się tutaj dzbanki z filtrem typu Brita.

Jak rozpoznać, że woda ma odpowiednią temperaturę? Odpowiednią temperaturę wody uzyskamy jeśli odczekamy chwilę od momentu zagotowania. Mniej więcej po upływie 3-4 minut po zagotowaniu, temperatura wody osiąga 90° C, a po upływie 12-14 minut, temperatura wody spada do 75° C. W ten sposób możemy oszacować jaką temperaturę wody mamy w danej chwili.

Owocowa herbata

Do przygotowania idealnej filiżanki herbaty owocowej używamy 1 łyżeczkę suszu na 170 ml wody. Aby uzyskać najlepsze walory smakowe herbaty owocowej mieszankę zalewamy wodą o temperaturze 95°-100° C. Czas parzenia wynosi od 5-10 minut. Chociaż tak naprawdę ciężko określić uniwersalny czas parzenia naparu owocowego, ponieważ każdy z owoców inaczej reaguje na jej długość (np. herbata, która w składzie ma pomarańczę lub grejpfrut ze skórką, będzie przybierać gorzki smak wraz z wydłużeniem czasu parzenia). Aby przygotować dzbanek herbaty wsypujemy jedną łyżeczkę na każdą filiżankę herbaty oraz jedną dodatkowo. Jeśli więc chcemy zaparzyć cały dzbanek herbaty, który mieści 3 filiżanki herbaty, wsypujemy 4 łyżeczki mieszanki. I tutaj w zasadzie również ciężko określić uniwersalną ilość mieszanki, którą potrzebujemy do przyrządzenia napoju, wszystko zależy od konkretnego składu i naszego upodobania, co do intensywności. Jeśli herbata zawiera tylko i wyłącznie susz owoców/owoce – możemy nie używać filtrów lub zaparzaczy i pozostawić owoce w przygotowanym napoju, które ostatecznie można nawet zjeść.

Właściwości herbaty owocowej

Napar z mieszanek owocowych może przybrać nieskończenie wiele barw (wszystko zależy od składników) i w zależności od potrzeb rozgrzewa lub orzeźwia. Herbaty owocowe zazwyczaj zawierają witaminę C, która wzmacnia nasze komórki, aby uodporniły się na zapalenia i uszkodzenia. Posiadają również witaminy z grupy B, beta karoten, dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i mają korzystny wpływ na pracę serca. Napar herbaty owocowej ma bogaty, owocowy smak i aromat. Najpopularniejszą herbatą owocową jest herbata malinowa, która ma właściwości rozgrzewające, dlatego chętnie sięgamy po nią podczas przeziębienia. Herbata z aronii ma w składzie wiele przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie, zaś herbata borówkowa wzmacnia i chroni wzrok oraz wpływa korzystnie na wątrobę. Na gorączkę pomaga herbata z dzikiej róży. Dobroczynne właściwości herbaty owocowej można zatem mnożyć wraz z mnogością właściwości składników, które zawiera napój.

Owocowa herbata

Zapisz się do newslettera
Odbierz 10% rabatu