Zielona herbata

Zielona herbata powstaje z rośliny Camellia Sinensis, czyli chińskiej kamelii, która pochodzi z Chin, a uprawiana jest w tej chwili w wielu krajach, między innymi Indiach, Japonii, Turcji i Wietnamie. Każda herbata zielona produkowana jest w odmienny sposób, przyjmuje się jednak, że w pełni rozwinięte liście są zbierane i poddawane obróbce najpóźniej do godziny od zbioru. Utlenianie, czyli oksydacja jest celowo zatrzymywana. Japończycy zatrzymują świeże, zielone smaki poprzez parę wodną, a w Chinach liście są prażone w wysokich temperaturach na specjalnych wokach. Dzięki takiej obróbce liście krzaku zachowują swoje cenne właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm, a ich kolor się nie zmienia, zostaje zielony. Do rodzajów zielonej herbaty zalicza się Sencha, Gunpowder oraz Kukicha. Gatunki herbaty różnią się smakiem, zapachem, kolorem. Wszystko zależy od metody obróbki, czasu i miejsca zbiorów oraz wieku liści. Ze względu na fakt, iż liście nie zostały poddane fermentacji, smak zielonej herbaty jest bardzo delikatny, kwiatowy, czasem warzywny, a kolor słomkowy, jasno-zielony.

Zielona herbata

Jak zaparzyć herbatę zieloną?

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty? Podpowiemy krok po kroku na co zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty, tak aby wydobyć napar, który ma nie tylko głęboki i przyjemny smak i aromat, ale również cudowny kolor. Przestrzegając tych kilku zasad, w prosty i szybki sposób, zaparzymy - w domowych warunkach - herbatę, która w nadzwyczajny sposób poruszy nasze zmysły.

Trzy najważniejsze kroki podczas parzenia herbaty:
  • Dobra jakościowo herbata oraz jej przechowywanie
  • Woda do parzenia herbaty
  • Parzenie odpowiednie dla danego gatunku herbaty (czarna, biała, zielona, Pu-erh, Yerba Mate, owocowa, ziołowa oraz Rooibos)

Wybór herbaty zależy od naszych upodobań, samopoczucia w danym momencie, stanu zdrowia oraz kubków smakowych.
Woda ma znaczenie. Aromatyczny napar utrzymujemy zalewając naturalny susz wodą, dlatego bardzo ważna jest jakość wody. Woda powinna być świeża, zagotowana tylko raz, gdyż wtedy jest bogata w tlen, miękka, oraz nisko zmineralizowana (bez wapnia i magnezu), filtrowana, sprawdzają się tutaj dzbanki z filtrem typu Brita.

Jak rozpoznać, że woda ma odpowiednią temperaturę? Odpowiednią temperaturę wody uzyskamy jeśli odczekamy chwilę od momentu zagotowania. Mniej więcej po upływie 3-4 minut po zagotowaniu, temperatura wody osiąga 90° C, a po upływie 12-14 minut, temperatura wody spada do 75° C. W ten sposób możemy oszacować jaką temperaturę wody mamy w danej chwili.

Zielona herbata

Do przygotowania idealnej filiżanki zielonej herbaty używamy 1 łyżeczkę suszu na 170 ml wody. Temperatura wody jest jednym z najważniejszych czynników podczas parzenia zielonej herbaty i oscyluje między 70/80°-90° C. Długość parzenia to 1-3 minut. Herbata zielona nadaje się również do przyrządzania zimną wodą, należy ją jednak przygotować kilka godzin przed podaniem. Charakteryzuje się wtedy delikatniejszym smakiem. Liście herbaciane zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie, warto jednak pamiętać o tym, aby pierwsze parzenie było krótsze, wtedy uzyskamy napar pobudzający, a drugie, bądź trzecie parzenie dłuższe. Wtedy możemy cieszyć się naparem relaksującym. Aby przygotować dzbanek herbaty wsypujemy jedną łyżeczkę na każdą filiżankę herbaty oraz jedną dodatkowo. Jeśli więc chcemy zaparzyć cały dzbanek herbaty, który mieści 3 filiżanki herbaty, wsypujemy 4 łyżeczki suszu. Pamiętajmy o tym, aby liście herbaty miały miejsce na rozwinięcie się podczas parzenia. Ściśnięte liście nie oddają aromatu całkowicie. Najlepiej parzyć herbaty liściaste w dzbankach lub zaparzaczach. Po upływie wskazanego czasu parzenia, pozbywamy się liści z naparu. Zbyt długo przetrzymywane liście wytwarzają taniny, które są szkodliwymi związkami chemicznymi. Dodatkowo napar staje się gorzki i bardzo mocny.

Właściwości herbaty zielonej

Zielona herbata ma wiele pozytywnych właściwości, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Oprócz tego, że zawiera witaminy (A, B, C, E) oraz mikroelementy jak wapń, cynk, potas i fluor, ma w swoim składzie również teinę, która pobudza, poprawia koncentrację i dodaje energii. Co więcej, badania wskazują, że picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i chroni przed demencją starczą, a wypita filiżanka zielonej herbaty tuż przed snem wspomaga odchudzanie. Dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Dodatkowo regularne picie zielonej herbaty wzmacnia nasz układ immunologiczny i uodparnia nasz organizm przed różnymi infekcjami. Poprawia również stan skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek i ogólnemu starzeniu się skóry.

Zielona herbata

Zapisz się do newslettera
Odbierz 10% rabatu