Puerh herbata

Herbata Pu-erh pochodzi z południowo-zachodniej części Chin, a dokładnie z prowincji Yunnan. Klimat panujący na tym terenie jest idealny dla krzewów herbacianych Camelia Sinensis. Nazwa Puerh pochodzi od miasteczka Puer nieopodal którego produkuje się najlepszej jakości herbatę czerwoną. Dokładne miejsce upraw herbaty to Sześć Wielkich Gór Herbacianych czyli Youle, Gedeng, Yibang, Manghzi, Manzhuan i Mansa, położonych nieopodal miejscowości Xishuangbanna. Istnieją dwie odmiany herbaty Puerh, które różnią się obróbką liści. Pierwsza z nich charakteryzuje się produkcją na bazie tradycyjnych metod, czyli naturalną, nie wymuszoną fermentacją. Liście są przechowywane w odpowiedni sposób i fermentują od 20-30 lat. Im starsza herbata Puerh, tym lepsza i bardziej wartościowa. Druga odmiana czerwonej herbaty polega na przyspieszeniu procesu fermentacji liści poprzez dodanie do niej za pomocą pary wodnej i wysokiej temperatury drobnoustrojów. W ten sposób przygotowana herbata może od razu zostać przeznaczona do sprzedaży. Jej smak opisywany jest jako lekko owocowy, z nutami warzywnymi, jak również ziemisty i korzenny.

Jak zaparzyć herbatę puerh?

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty? Podpowiemy krok po kroku na co zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty, tak aby wydobyć napar, który ma nie tylko głęboki i przyjemny smak i aromat, ale również cudowny kolor. Przestrzegając tych kilku zasad, w prosty i szybki sposób, zaparzymy - w domowych warunkach - herbatę, która w nadzwyczajny sposób poruszy nasze zmysły.

Trzy najważniejsze kroki podczas parzenia herbaty:

  • Dobra jakościowo herbata oraz jej przechowywanie
  • Woda do parzenia herbaty
  • Parzenie odpowiednie dla danego gatunku herbaty (czarna, biała, zielona, Pu-erh, Yerba Mate, owocowa, ziołowa oraz Rooibos)

Wybór herbaty zależy od naszych upodobań, samopoczucia w danym momencie, stanu zdrowia oraz kubków smakowych.
Woda ma znaczenie. Aromatyczny napar utrzymujemy zalewając naturalny susz wodą, dlatego bardzo ważna jest jakość wody. Woda powinna być świeża, zagotowana tylko raz, gdyż wtedy jest bogata w tlen, miękka, oraz nisko zmineralizowana (bez wapnia i magnezu), filtrowana, sprawdzają się tutaj dzbanki z filtrem typu Brita.

Jak rozpoznać, że woda ma odpowiednią temperaturę? Odpowiednią temperaturę wody uzyskamy jeśli odczekamy chwilę od momentu zagotowania. Mniej więcej po upływie 3-4 minut po zagotowaniu, temperatura wody osiąga 90° C, a po upływie 12-14 minut, temperatura wody spada do 75° C. W ten sposób możemy oszacować jaką temperaturę wody mamy w danej chwili.

Do przygotowania idealnej filiżanki czerwonej herbaty należy użyć 1 łyżeczkę suszu zalać 170 ml wody. Aby zachować wszystkie właściwości herbaty, należy susz zalać wodą o temperaturze 80-90°C. Parzenie czerwonej herbaty wrzątkiem powoduje utratę cennych właściwości. Czas parzenia zależy od własnych upodobań, zalecamy jednak parzyć od 2 do 4 minut. Czasu parzenia nie wydłużamy. Jeśli zależy nam na mocniejszym naparze, zwiększamy ilość suszu. Dzięki krótkiemu parzeniu otrzymamy napój pobudzający, mocno orzeźwiający. Jeśli zależy nam na naparze relaksującym, wystarczy nieco wydłużyć czas parzenia. Czerwoną herbatę Pu-erh możemy parzyć od 3 do 4 razy. Napar nadal pozostanie ciemny, a smak głęboki i wyrazisty. Warto jednak pamiętać o tym, aby czas każdego kolejnego parzenia wydłużać o 30-60 sekund. Aby przygotować dzbanek herbaty wsypujemy jedną łyżeczkę na każdą filiżankę herbaty oraz jedną dodatkowo. Jeśli więc chcemy zaparzyć cały dzbanek herbaty, który mieści 3 filiżanki herbaty, wsypujemy 4 łyżeczki suszu. Pamiętajmy o tym, aby liście herbaty miały miejsce na rozwinięcie się podczas parzenia. Ściśnięte liście nie oddają aromatu całkowicie. Najlepiej parzyć herbaty liściaste w dzbankach lub zaparzaczach. Po upływie wskazanego czasu parzenia, pozbywamy się liści z naparu.

Właściwości herbaty puerh

Herbata Puerh posiada mnóstwo cennych właściwości. Jest bakteriobójcza, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na wątrobę. Ponadto wzmacnia odporność, zapobiega próchnicy, uspokaja, poprawia pamięć. Posiada właściwości odchudzające, pobudza trawienie, tym sposobem przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się tłuszczy w komórkach. Zawarta w herbacie Puerh teina, dodaje energii i działa pobudzająco. Ponadto cechuje się posiadaniem witaminy E, żelaza, magnezu, wapna i licznych aminokwasów. Czerwoną herbatę należy pić po posiłku, ponieważ wypita przed może wypłukać magnez z organizmu.

Chcesz otrzymać 5% zniżki na zakupy?
Zapisz się do naszego newslettera!