Wielkanoc za pasem, a Ty zaczynasz zastanawiać się jak w tym roku przyozdobić jajka do koszyczka wielkanocnego lub jakie kolory pisanek będą najlepiej pasować do Twoich wielkanocnych dekoracji? Postaw na naturalne metody barwienia jajek i ciesz się wyjątkowym efektem! Z pewnością będzie to bezpieczniejszy i zdrowszy sposób na wielkanocne pisanki.
Każdy z nas zapewne barwił kiedyś jajka w łuskach cebuli. Ale czy wiesz, że Twoja spiżarnia kryje całą masę innych produktów, które pozwolą Ci na uzyskanie najróżniejszych kolorów skorupek? Co więcej, swoje wielkanocne pisanki możesz zabarwić nawet za pomocą herbaty. Dowiedz się jak to zrobić!
Wykorzystaj to, co masz pod ręką!
Kurkuma i curry nadają Twoim pisankom pięknego, żółtego koloru. Sok lub skórka z buraka naturalnie zabarwi je na różowo/czerwono. Dzięki łupinom orzecha włoskiego, nadasz skorupce czarnego odcienia. Liście czerwonej kapusty z kilkoma kroplami octu dają piękną, niebieską barwę. Mrożone maliny natomiast różową. Aby uzyskać zielony kolor pisanki, wykorzystaj szpinak.
Wybierz jeden z naturalnych barwników i zalej go wodą. Do tak przygotowanego roztworu włóż surowe jajka i pozostaw na noc dla lepszego efektu. Następnego dnia doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut, dodaj trochę octu, przemieszaj i odcedź pisanki.
Jeśli chciałabyś w tym roku poeksperymentować z herbatą, zalej liście wybranego suszu wodą (3 łyżki na 0,5l wody) i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź fusy, włóż do naparu jajka i gotuj przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia (kolor nabierze intensywności), a następnie wyciągnij i osusz pisanki.
Jaką herbatę wybrać, by uzyskać konkretny kolor? Jeśli marzą Ci się fioletowe jajka, wykorzystaj herbatę z hibiskusem. Malinowa mieszanka da Ci szare pisanki. Zielony kolor uzyskasz dzięki zielonej herbacie z miętą, a brązowy dzięki herbacie czarnej lub rooibos. Intensywnie żółte skorupki jajek uzyskasz, barwiąc je w naparze z czystka i rumianku z łyżeczką kurkumy (dodaj ją do gotującego się wywaru).
Unoszący się na powierzchni herbacianego naparu osad może sprawić, że skorupka zabarwi się niejednorodnie. Jeśli chcesz tego uniknąć, do parzenia suszu wykorzystaj filtrowaną wodę, a w kolejnych etapach dokładnie odcedź napar z liści.
W miarę możliwości, wybieraj do barwienia jajka o jak najbielszej skorupce. Dzięki temu kolor będzie ładny i intensywny. Wykorzystuj również susz o dobrej jakości, dużej ilości owoców i ziół.
Jeśli chcesz, by Twoje wielkanocne pisanki miały wzór, przed barwieniem narysuj go na skorupce wykorzystując stopiony wosk. Możesz również wyskrobać wzór ostrym narzędziem już po zabarwieniu jajek.
Ostatnie muśnięcia…
Aby nadać swoim wielkanocnym pisankom połysku i utrwalić ich barwę, natrzyj skorupkę masłem lub olejem po zabarwieniu i osuszeniu ich. Tym sposobem będą się dłużej pięknie prezentować!
Teraz już wiesz jak domowymi sposobami wyczarować piękne, naturalnie zabarwione jajka wielkanocne. Udekoruj nimi mieszkanie, koszyczek wielkanocny lub podaruj je bliskiej Ci osobie. Ale co najważniejsze, baw się dobrze przy samym dekorowaniu ich!
napisała Monika