Orzeźwiający napój na letnie dni, porządny zastrzyk energii i konkretna porcja zdrowia w jednym? To możliwe! Odkryj tereré – paragwajski napój narodowy, którym codziennie raczą się tysiące mieszkańców tego południowoamerykańskiego kraju. Przekonaj się jak proste jest jego przygotowanie i zrób swoje własne, letnie tereré.
Co to jest tereré i jak piją go Paragwajczycy?
Tereré to nic innego jak yerba mate przygotowana na zimno. W Paragwaju jest to bardzo ważny element codziennego dnia. Każdy mieszkaniec zaopatrzony jest w swój własny termos, który przewieszony przez ramię, zabiera ze sobą do pracy czy szkoły. Do przygotowania tereré używają guampa, czyli naczynia wykonanego z bawolego rogu. Oprócz niego, potrzebna jest również bombilla oraz wspomniany termos, w którym znajduje się zmrożona woda, często z różnymi dodatkami. Taki zestaw noszony jest na specjalnie przygotowanych paskach, które przewiesza się przez ramię. Tym sposobem mogą raczyć się orzeźwiającym napojem gdziekolwiek są. Co ciekawe, taki zestaw to dla Paragwajczyków ważny sposób na wyrażenia siebie, gdyż termosy i paski zdobione są na przeróżne sposoby i zwykle odzwierciedlają charakter właściciela. Często również taki set dopasowany jest do garderoby.
Picie tereré jest w Paragwaju swego rodzaju rytuałem. Mieszkańcy piją napar w towarzystwie, jednak główna zasada jest taka, że nie wypija się ze wspólnego guampa tylko kilku łyków. Każdy musi wypić napar do końca, a dopiero potem liście zalewane są ponownie i wtedy dopiero przychodzi kolej na następną osobę.
Ciekawostka nr. 1! Tereré zostało wynalezione w czasie, gdy Paragwajczycy brali udział w wojnie. Aby uniknąć zlokalizowania przez wroga, nie rozpalali ognisk, więc byli zmuszeni zalewać swoją yerbę zimną wodą. Jak się później okazało, taka wersja świetnie gasiła pragnienie.
Ciekawostka nr. 2! Sama nazwa „tereré” ma odzwierciedlać odgłos siorbania yerby przez bombillę.
Właściwości tereré
Jak już wspomnieliśmy, tereré przygotowuje się zalewając na zimno liście yerba mate, wytwarzane z ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Nie jest to więc właściwie herbata, lecz tak jak ona, zawiera swój pobudzający „pierwiastek”. W przypadku herbaty jest to teina. W yerbie jest to mateina. To właśnie jej zawdzięczamy pobudzające właściwości yerby mate oraz znaczną poprawę koncentrację i pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego. Często mówi się o niej jako lepszej alternatywie do kofeiny, bo nie uzależnia! Oprócz tego, liście yerbat mate zwierają witaminy takie jak A, C, B, E oraz magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń. Napar wspomaga również przemianę materii i ogranicza uczucie głodu.
Jak przygotować tereré?
Przyrządzenie takiego naparu jest banalnie proste. Wystarczy zalać odmierzoną porcję suszu bardzo zimną lub wręcz zmrożoną wodą, dodać kilka kostek lodu i taką mieszankę odstawić na 5-10min. Paragwajczycy mają w zwyczaju dodawać do lodowatej wody przeróżne mieszanki ziół, by nadać całości jeszcze bardziej orzeźwiającego charakteru. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by dodać do niej owoce, według swojego uznania. Najlepiej sprawdzą się tu oczywiście cytrusy.
Tereré Ruso
Tereré Ruso to nic innego jak susz yerba mate zalany sokiem owocowym (najczęściej pomarańczowym) lub wodą z domieszką soku. Napar zaczęli w ten sposób przygotowywać rosyjscy emigranci, którzy w latach 30. XX wieku osiedlili się na terenie Paragwaju i brali udział m.in. w wojnie pomiędzy Paragwajem a Boliwią. Intensywny smak standardowej yerby nie przypadł im szczególnie do gustu, więc próbowali go sobie osłodzić w każdy możliwy sposób. Stąd właśnie Tereré Ruso, czyli „tereré rosyjskie”.
Z tego wszystkiego zrobiło się gorąco i marzy Ci się szklanka orzeźwiającego tereré? Wybierz jedną z dostępnych mieszanek yerba mate i przygotuj w domu swój własny paragwajski napar na upalne dni!
napisała Monika