Długie zimowe wieczory wyjątkowo sprzyjają rozgrzewającym, intensywnym przyprawom. Większość z nich możemy dodać do kawy i herbaty, aby stworzyć aromatyczny napój.
Na zdjęciu znajdują się takie przyprawy jak: imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Czy potrafisz rozpoznać każdą z nich?
Oprócz charakterystycznego smaku i aromatu każda z przypraw posiada wyjątkowe właściwości.
Imbir. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, leczy przeziębienia i migreny, ułatwia trawienie, zmniejsza mdłości, ułatwia koncentrację oraz polepsza krążenie krwi.
Goździki. Łagodzą dolegliwości bólowe, posiadają właściwości lekko znieczulające oraz odświeżające.
Cynamon. Dodaje energii i witalności, pobudza trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz obniża cholesterol, poprawia koncentrację i pamięć wzrokową.
Kardamon. Odświeża oddech, oczyszcza drogi moczowe, pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz nadmiar soli, obniża ciśnienie krwi, działa antydepresyjnie.
Gałka muszkatołowa. Korzystnie wpływa na trawienie, stymuluje układ nerwowy, poprawia krążenie krwi. Ale w dużych ilościach – uwaga – może działać jak narkotyk i powodować odurzenie.
Wanilia. Wzmacnia organizm, pomaga w leczeniu stanów depresyjnych, poprawia pracę serca, działa przeciwreumatycznie.
A którą z przypraw Ty najbardziej lubisz dodawać do kawy lub herbaty?