Długo na nie czekaliśmy po przedłużającej się w nieskończoność wiośnie. Ale już są. Przed Tobą kolejny upalny dzień. Z nieba leje się żar, a Ty nabrałaś ochoty na orzeźwiającą mrożoną herbatę? Sprawdź, co do niej dodać, by pomóc organizmowi w obniżeniu temperatury ciała, poczuć przyjemne ochłodzenie i cieszyć się latem nawet w największe upały!
Mięta
Jej smak i aromat zna chyba każdy. Dodawana do lemoniad, drinków i praktycznie do każdej mrożonej herbaty. Nic dziwnego. Zawarty w niej mentol działa na zakończenia nerwowe w naszej skórze, powodując uczucie chłodu. Oprócz tego, mięta łagodzi dolegliwości gastryczne, stymuluje wytwarzanie żółci i wspomaga procesy trawienne. Jest to szczególnie ważne w upalne dni, gdyż ciężkostrawna dieta i problemy z trawieniem są w takich temperaturach dla organizmu wyjątkowo obciążające.
Ciekawostka! Mieszkańcy krajów o bardzo gorącym klimacie, dla schłodzenia organizmu piją gorący napar z zielonej herbaty i mięty z dodatkiem cukru.
Melisa
Można powiedzieć, że to siostra mięty. Również zawiera mentol, ale w mniejszych ilościach. W smaku różni się od mięty, ale tak samo dobrze gasi pragnienie i orzeźwia. Można nawet powiedzieć, że melisa ma lekko cytrusowy smak, więc sprawdzi się znakomicie we wszelkiego rodzaju lemoniadach, dodając im rześkości. Oprócz tego rozszerza pory, co pomaga organizmowi w normowaniu temperatury ciała.
Cytrusy
Chyba najbardziej kojarzą się z latem. Kolorowe, orzeźwiająco kwaśne i pełne witamin! Do cytrusów zaliczamy cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty i pomelo. Właśnie one są najczęściej bazą mrożonych herbat i lemoniad. Są źródłem wielu witamin takich jak wit. C, A, B czy E oraz minerałów, które możemy tracić w procesie pocenia. Działają więc jako swego rodzaju elektrolit. Co więcej, japońscy naukowcy wykazali, że kwaśny smak cytrusów pobudza wydzielanie śliny, co jest równie ważne przy suchości w ustach jakiej możemy doświadczać podczas wysokich temperatur.
Ciekawostka! Czy wiecie, że grejpfruty powstały ze skrzyżowania pomarańczy i pomelo?
Zielony ogórek
Ogórek składa się w 90% z wody, dzięki czemu świetnie nawilża skórę i nawadnia organizm, który latem traci jej bardzo dużo. Poza tym oczyszcza z toksyn i jest łatwy do strawienia przez nasz układ pokarmowy. Ogórki mają znikomą ilość kalorii i zawierają błonnik, więc są niezastąpionym towarzyszem wszystkich dbających o linię. W połączeniu z cytryną i miętą, dają prawdziwą orzeźwiającą bombę!
Letnie owoce
Arbuz, melon czy truskawki to jedne z owoców, które najbardziej smakują latem. Zawierają w sobie bardzo dużo wody, więc warto sięgać po nie, gdy temperatura rośnie ponad normę. Oprócz tego są bogate w składniki mineralne, które latem uciekają nam wraz z potem. Poza tym można podawać je na przeróżne sposoby. Mogą pełnić nawet funkcję dekoracyjną! Zamroź arbuza w formie kostek lub wykonanych małą gałkownicą kulek, a idealnie schłodzą Twoją mrożoną herbatę. To samo tyczy się melona. Truskawki możesz dodać w kawałkach, jako mus lub włożyć je do foremki na kostki lodu, zalać wodą i siup do zamrażarki. Takie detale z dodatkiem owoców dodają uroku każdej mrożonej herbacie.
Zaopatrzona w garść inspiracji, ruszaj do kuchni i przygotuj orzeźwiającą mrożoną herbatę na upalne dni. Oczywiście nie zapomnij o porządnym kremie z filtrem i czapce na głowę, jeśli planujesz delektować się nią na leżaczku! Podziel się z nami Twoimi ulubionymi dodatkami do mrożonej herbaty w komentarzu!
napisała Monika