
Spis treści:
Jak zrobić mrożoną herbatę? Propozycje najlepszych przepisów
Lato w pełni, a wraz z nim przychodzi potrzeba na coś, co nas orzeźwi i dostarczy energii. Mrożone herbaty to doskonałe rozwiązanie, które nie tylko gasi pragnienie ale również dostarcza bogactwa smaków i aromatów. Przygotowanie ich jest prostsze niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oto kilka przepisów na różnorodne herbaty mrożone, które wprowadzą trochę wakacyjnego klimatu do Twojego dnia…
Citrus Combo
Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Citrus balance (klik)
- 500 ml toniku
- 1 grejpfrut
- świeża mięta
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. Pokroić grejpfruta w plastry i dodać do schłodzonego naparu wraz z tonikiem. Dodać lód i opcjonalnie udekorować tymiankiem.
Apple Smash
Składniki:
- 8 łyżeczek mieszanki Jabłkowy szejk (klik)
- 1 limonka
- 1 kwaśne jabłko
- świeża bazylia
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 40 minut. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Pokroić limonkę w plastry i dodać do naparu wraz z garścią bazylii. Pozostawić na godzinę.
Holy Meloney
Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Czarny bez z melonem (klik)
- pół melona pokrojonego w kostkę (schłodzony a najlepiej zamrożony)
- 2-3 gałązki mięty
- 1 cytryna lub limonka
- 500 ml wody gazowanej
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Dodać kostki melona, pokrojoną w plastry cytrynę lub limonkę, liście świeżej mięty oraz wodę gazowaną. Dla lepszego efektu moctail można podać w wydrążonym melonie lub arbuzie.

Fresh & Breezy
Składniki:
- 5-6 łyżeczek mieszanki Holiday breeze (klik)
- 1 cytryna
- garść mięty
- świeży imbir
- 1 litr wody mineralnej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- lód
Przygotowanie:
Parzyć susz z cukrem trzcinowym i kilkoma plastrami świeżego imbiru w litrze wody o temperaturze ok. 80 °C, przez 2-3 minuty. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, garść mięty oraz wodę mineralną. Udekorować listkami mięty i plastrami cytryny.
Slay Cherry Ice Tea
Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Wiśnia z bajki (klik)
- 100 g drylowanych wiśni
- garść mięty
- 500 ml wody mineralnej
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. W naczyniu rozgnieść wiśnie do uzyskania musu, dodać miętę i delikatnie ugnieść, by mięta uwolniła aromat. Do naczynia z wiśniami i miętą wlać schłodzony napar, wodę mineralną i wymieszać. Drinka podawać z lodem i dekoracją z gałązki mięty.

Bitter Sweet Lemonade
Składniki:
- 7-8 łyżeczek mieszanki Gorzka lemoniada (klik)
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
- 2-3 gałązki miety
- lód
Przygotowanie:
Parzyć susz z gałązkami rozmarynu w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do napoju dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i sok z połowy grejpfruta. Drink podawać z lodem, plastrami pozostałych połówek cytrusów. Opcjonalnie udekorować miętą i cytrusami.
Mango Boogie Woogie
Składniki:
- 8 łyżeczek mieszanki Mango tango (klik)
- 1 pomarańcza
- 1 mango
- 30 g świeżego imbiru
- 2 gałązki mięty
- lód
Przygotowanie:
Parzyć susz z tartym imbirem w litrze wrzątku, przez przynajmniej 20 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do napoju dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pokrojone w kostkę mango. Drink podawać z lodem i listkami mięty.

Ice Tea Deluxe
Składniki:
- 4-5 łyżeczek mieszanki Earl Grey Deluxe (klik)
- 50 ml syropu cukrowego
- 50 ml soku cytryny
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez 3-5 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do dzbanka wsypać lód i wlać przygotowany napar. Dodać syrop cukrowy oraz sok z cytryny, proporcje można zmienić według własnego uznania. Pozostawić do całkowitego schłodzenia. Podawać z lodem i plastrami cytryny.
Mojitea
Składniki:
- 5-6 płaskich łyżeczek mieszanki zielonej herbaty Miętowa (klik)
- 4 limonki
- 8 gałązek świeżej mięty
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- kruszony lód
Przygotowanie:
Parzyć susz w litrze wody temperaturze ok. 80 °C, przez 3 minuty. Schłodzić przygotowany napar. Do dużej szklanki dodać 2 łyżeczki cukru trzcinowego, limonkę pokrojoną w ćwiartki oraz 2 gałązki świeżej mięty. Zgnieść całość tłuczkiem barmańskim. Dodać kruszony lód i zalać całość schłodzonym naparem herbaty. Wymieszać porządnie i przyozdobić miętą oraz limonką.

Paradise Peach
Składniki:
- 4-5 łyżeczek mieszanki English breakfast (klik)
- 5-6 łyżeczek cukru
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 1 limonka
- 2 gałązki świeżej mięty
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez 3 minuty. Schłodzić przygotowany napar. W międzyczasie obrać ze skórek brzoskwinie i pokroić w plastry. Pozostawić kilka plastrów na potem - do dekoracji. Resztę pokrojonych brzoskwini dodać do garnka, razem z cukrem i około 100 ml wody, gotować przez 10 minut aż do uzyskania musu/ puree. Gotowe puree przelać przez sitko. Zimne puree i plastry limonki umieścić w szklance, zalać chłodnym naparem herbacianym. Udekorować pozostałymi plastrami brzoskwini i listkami mięty. Podawać z lodem.
Każdy z tych przepisów jest wyjątkowy i łatwy do przygotowania, dzięki czemu możesz cieszyć się pyszną i orzeźwiającą herbatą mrożoną w każdej chwili. Zapraszamy do wypróbowania wszystkich i znalezienia swojego ulubionego smaku!
A na koniec czas na ciekawostkę… Czy wiedziałeś jak powstała pierwsza mrożona herbata?
Pierwsza mrożona herbata zyskała na popularności podczas Wystawy Światowej w St. Louis w 1904 roku. Richard Blechynden, brytyjski handlarz herbatą, miał problemy z przyciągnięciem klientów do swojej gorącej herbaty w czasie upałów. Wpadł na pomysł, aby dodać do niej lód, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tego momentu mrożona herbata zaczęła zyskiwać na popularności.
Napisała Ola.




















