euro

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Jak zrobić mrożoną herbatę? Propozycje najlepszych przepisów

Lato w pełni, a wraz z nim przychodzi potrzeba na coś, co nas orzeźwi i dostarczy energii. Mrożone herbaty to doskonałe rozwiązanie, które nie tylko gasi pragnienie ale również dostarcza bogactwa smaków i aromatów. Przygotowanie ich jest prostsze niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oto kilka przepisów na różnorodne herbaty mrożone, które wprowadzą trochę wakacyjnego klimatu do Twojego dnia…

 

Citrus Combo

Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Citrus balance (klik)
- 500 ml toniku
- 1 grejpfrut
- świeża mięta 
- lód

Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. Pokroić grejpfruta w plastry i dodać do schłodzonego naparu wraz z tonikiem. Dodać lód i opcjonalnie udekorować tymiankiem.

Apple Smash

Składniki:
- 8 łyżeczek mieszanki Jabłkowy szejk (klik)
- 1 limonka
- 1 kwaśne jabłko
- świeża bazylia
- lód

Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 40 minut. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Pokroić limonkę w plastry i dodać do naparu wraz z garścią bazylii. Pozostawić na godzinę. 

Holy Meloney

Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Czarny bez z melonem (klik)
- pół melona pokrojonego w kostkę (schłodzony a najlepiej zamrożony)
- 2-3 gałązki mięty
- 1 cytryna lub limonka
- 500 ml wody gazowanej
- lód
Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Dodać kostki melona, pokrojoną w plastry cytrynę lub limonkę, liście świeżej mięty oraz wodę gazowaną. Dla lepszego efektu moctail można podać w wydrążonym melonie lub arbuzie.

Fresh & Breezy

Składniki:
- 5-6 łyżeczek mieszanki Holiday breeze (klik)
- 1 cytryna
- garść mięty
- świeży imbir
- 1 litr wody mineralnej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- lód

Przygotowanie:
Parzyć susz z cukrem trzcinowym i kilkoma plastrami świeżego imbiru w litrze wody o temperaturze ok. 80 °C, przez 2-3 minuty. Schłodzony napar przelać do naczynia z lodem. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, garść mięty oraz wodę mineralną. Udekorować listkami mięty i plastrami cytryny.

Slay Cherry Ice Tea

Składniki:
- 10 łyżeczek mieszanki Wiśnia z bajki (klik)
- 100 g drylowanych wiśni
- garść mięty
- 500 ml wody mineralnej
- lód

Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. W naczyniu rozgnieść wiśnie do uzyskania musu, dodać miętę i delikatnie ugnieść, by mięta uwolniła aromat. Do naczynia z wiśniami i miętą wlać schłodzony napar, wodę mineralną i wymieszać. Drinka podawać z lodem i dekoracją z gałązki mięty.

Bitter Sweet Lemonade 

Składniki:
- 7-8 łyżeczek mieszanki Gorzka lemoniada (klik)
- 1 cytryna 
- 1 grejpfrut
- 2-3 gałązki miety
- lód

Przygotowanie:
Parzyć susz z gałązkami rozmarynu w litrze wrzątku, przez przynajmniej 15 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do napoju dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i sok z połowy grejpfruta. Drink podawać z lodem, plastrami pozostałych połówek cytrusów. Opcjonalnie udekorować miętą i cytrusami.

Mango Boogie Woogie

Składniki:
- 8 łyżeczek mieszanki Mango tango (klik)
- 1 pomarańcza 
- 1 mango
- 30 g świeżego imbiru
- 2 gałązki mięty
- lód

Przygotowanie:
Parzyć susz z tartym imbirem w litrze wrzątku, przez przynajmniej 20 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do napoju dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pokrojone w kostkę mango. Drink podawać z lodem i listkami mięty.

Ice Tea Deluxe

Składniki:
- 4-5 łyżeczek mieszanki Earl Grey Deluxe (klik)
- 50 ml syropu cukrowego 
- 50 ml soku cytryny
- lód

Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez 3-5 minut. Schłodzić przygotowany napar. Do dzbanka wsypać lód i wlać przygotowany napar. Dodać syrop cukrowy oraz sok z cytryny, proporcje można zmienić według własnego uznania. Pozostawić do całkowitego schłodzenia. Podawać z lodem i plastrami cytryny. 

Mojitea

Składniki:
- 5-6 płaskich łyżeczek mieszanki zielonej herbaty Miętowa (klik)
- 4 limonki 
- 8 gałązek świeżej mięty
- 8 łyżeczek cukru trzcinowego
- kruszony lód

Przygotowanie:
Parzyć susz w litrze wody temperaturze ok. 80 °C, przez 3 minuty. Schłodzić przygotowany napar. Do dużej szklanki dodać 2 łyżeczki cukru trzcinowego, limonkę pokrojoną w ćwiartki oraz 2 gałązki świeżej mięty. Zgnieść całość tłuczkiem barmańskim. Dodać kruszony lód i zalać całość schłodzonym naparem herbaty. Wymieszać porządnie i przyozdobić miętą oraz limonką.

Paradise Peach 

Składniki:
- 4-5 łyżeczek mieszanki English breakfast (klik)
- 5-6 łyżeczek cukru 
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 1 limonka
- 2 gałązki świeżej mięty
- lód

Przygotowanie:
Parzyć przygotowany susz w litrze wrzątku, przez 3 minuty. Schłodzić przygotowany napar. W międzyczasie obrać ze skórek brzoskwinie i pokroić w plastry. Pozostawić kilka plastrów na potem - do dekoracji. Resztę pokrojonych brzoskwini dodać do garnka, razem z cukrem i około 100 ml wody, gotować przez 10 minut aż do uzyskania musu/ puree. Gotowe puree przelać przez sitko. Zimne puree i plastry limonki umieścić w szklance, zalać chłodnym naparem herbacianym. Udekorować pozostałymi plastrami brzoskwini i listkami mięty. Podawać z lodem.

 

Każdy z tych przepisów jest wyjątkowy i łatwy do przygotowania, dzięki czemu możesz cieszyć się pyszną i orzeźwiającą herbatą mrożoną w każdej chwili. Zapraszamy do wypróbowania wszystkich i znalezienia swojego ulubionego smaku! 

 

A na koniec czas na ciekawostkę… Czy wiedziałeś jak powstała pierwsza mrożona herbata? 

Pierwsza mrożona herbata zyskała na popularności podczas Wystawy Światowej w St. Louis w 1904 roku. Richard Blechynden, brytyjski handlarz herbatą, miał problemy z przyciągnięciem klientów do swojej gorącej herbaty w czasie upałów. Wpadł na pomysł, aby dodać do niej lód, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Od tego momentu mrożona herbata zaczęła zyskiwać na popularności.

 

Napisała Ola.

Zobacz również nasze ostatnie wpisy:

  • Christmas Countdown z nutą smaku: kalendarze adwentowe i nieznane fakty o świątecznych rytuałach
    Christmas Countdown z nutą smaku: kalendarze adwentowe i nieznane fakty o świątecznych rytuałach

    Grudzień ma w sobie wyjątkową magię. To czas, kiedy każdy dzień zbliża nas do świąt, a rytuały – od zapalania lampek, przez pieczenie pierników, po parzenie aromatycznej herbaty – nabierają szczególnego znaczenia. Jednym z najpiękniejszych rytuałów jest odliczanie dni do Bożego Narodzenia z pomocą kalendarza adwentowego.

    W Cup&You nadaliśmy tej tradycji nowy smak – dosłownie! Nasze kalendarze adwentowe kryją w sobie saszetki z kawą i herbatą, dzięki którym każdy grudniowy poranek staje się wyjątkowym doświadczeniem (…)

    Czytaj więcej »
  • Strasznie pyszne Halloween z Cup&You – przepisy, DIY i pomysły na magiczny wieczór
    Strasznie pyszne Halloween z Cup&You – przepisy, DIY i pomysły na magiczny wieczór

    Halloween to noc magii, psikusów i strasznie pysznych przyjemności! Jeśli marzysz o wieczorze pełnym czarów, mamy dla Ciebie kilka inspiracji – od halloweenowych eliksirów, przez kreatywne DIY, aż po małe dodatki, które wprowadzą do domu klimat niczym z magicznej chatki czarownicy...

    Czytaj więcej »
  • Czym poczęstować nauczyciela? Herbatą z odpornością czy kawą z resetem?
    Czym poczęstować nauczyciela? Herbatą z odpornością czy kawą z resetem?

    Dzień Nauczyciela to nie tylko kolejna data w kalendarzu. To okazja, by zatrzymać się na chwilę i docenić tych, którzy codziennie uczą z pasją, cierpliwością i – nie oszukujmy się – ogromnymi pokładami energii...

    Czytaj więcej »
  • Jak powiedzieć „lubię Cię” bez słów? Przewodnik po Dniu Chłopaka od Cup&You
    Jak powiedzieć „lubię Cię” bez słów? Przewodnik po Dniu Chłopaka od Cup&You

    Są słowa, które brzmią najpiękniej wtedy, gdy nie padają wprost. Wystarczy gest – dobrze dobrany prezent, chwila wspólnego zatrzymania, coś drobnego, ale z sercem. Zbliża się Dzień Chłopaka – i to doskonała okazja, by powiedzieć „lubię Cię” w sposób nieoczywisty. Bez wielkich deklaracji, ale z klasą i wyczuciem...

    Czytaj więcej »
  • Jesień w filiżance: przepisy na najmodniejszą kawę i herbatę tego sezonu
    Jesień w filiżance: przepisy na najmodniejszą kawę i herbatę tego sezonu

    Jesień to czas, kiedy szukamy ciepła – nie tylko w ubraniach, ale i w smakach. Kiedy za oknem robi się chłodno, a dzień coraz krótszy, aromatyczna herbata lub kawa z korzenną nutą potrafi odmienić cały nastrój. W tym wpisie znajdziesz dwa przepisy, które podbiły media społecznościowe i idealnie wpasowują się w jesienny klimat: Pumpkin Caramel Cloud Latte oraz herbatę jabłkowo-korzenną z karmelizowanym plastrem jabłka. Do tego dorzucamy garść ciekawostek, które sprawią, że Twoje domowe napoje będą nie tylko smaczne, ale i bardziej świadome...

    Czytaj więcej »
  • 5 herbacianych rytuałów, które pomogą Ci wrócić do rytmu po wakacjach
    5 herbacianych rytuałów, które pomogą Ci wrócić do rytmu po wakacjach

    Wakacje się kończą, budziki znów zaczynają dzwonić zbyt wcześnie, a kalendarz zapełnia się zadaniami. Powrót do codzienności potrafi być wyzwaniem – ale nie musi być nieprzyjemny. W Cup&You wierzymy, że rytuały z filiżanką dobrej herbaty mogą pomóc Ci odzyskać spokój, energię i koncentrację...

    Czytaj więcej »
0 Komentarz(y)
Popularne kategorie prezentowe
Chcesz otrzymać 5% zniżki na zakupy?
Zapisz się do naszego newslettera!