
Lato to sezon na wszelkiego rodzaju mrożone kawy. Nie ograniczajmy się jednak do zalania kostek lodu porcją espresso i mlekiem. Kawa od wieków wykorzystywana była jako baza pod niezliczoną ilość deserów i kawowych wariacji. Zobacz co ciekawego można wyczarować ze standardowej „małej czarnej” i przy okazji zaspokoić ochotę na coś słodkiego!
Tiramisu w wersji letniej
Tradycyjne tiramisu dla kawosza z krwi i kości jest jak pokarm bogów. Latem można go wzbogacić o świeże, sezonowe owoce. Truskawki, maliny czy borówki idealnie wkomponują się w puszysty krem i kawowe nuty deseru. Oprócz nich, świetnie sprawdzą się również brzoskwinie lub mus z czereśni. Wystarczy każdą warstwę dodatkowo przełożyć garścią owoców. Co więcej, jeśli standardowy krem z żółtek i serka mascarpone jest dla Ciebie za ciężki przy bardzo wysokich temperaturach, polecamy zamienić go na wersję bardziej „fit”. Zamiast tradycyjnego kremu, wykorzystaj skyr o waniliowym smaku. Tym sposobem uzyskasz lżejszą wersję tiramisu, a dodatkowo dostarczysz sobie dużo więcej białka, a w smaku dużo nie stracisz. Warte spróbowania!
Kawowa galaretka
Kawa w postaci galaretki cieszy się bardzo dużą popularnością w Japonii. Podobno można zamówić frappuccino w postaci galaretki nawet w tamtejszym Starbucksie! Zrobienie takiego deseru w domu jest niebywale proste. Wystarczy zaparzyć porcję intensywnego espresso, posłodzić (tu dobrze będzie dodać więcej cukru niż zwykle) i dodać żelatynę (lub agar w wersji dla wegan). Potem wystarczy już tylko wrzucić do lodówki na kilka godzin i gotowe! Jeśli chcesz, możesz swoją galaretkę udekorować bitą śmietaną i owocami. Taki deser będzie się również świetnie prezentować w waflowych kubeczkach do espresso, które znajdziesz w naszej ofercie. Tu szczególnie ważne będzie wychłodzenie kawy z żelatyną do momentu, aż zauważysz, że zaczyna tężeć. Tym sposobem nie rozpuścisz czekoladowego środka kubeczków.


Słodkie Affogato
Pyszny lodowy deser ze słonecznej Italii! Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „affogare”, czyli zatopić, co jest bardzo trafnym określeniem zważywszy na to, że affogato to praktycznie gałka lodów zatopiona w mocnym espresso. Do stworzenia takiego deseru możesz wykorzystać każdy smak lodów, jednak my najbardziej polecamy waniliowe. Idealnie komponują się z aromatem kawy. Na górę opcjonalnie możesz dodać polewę czekoladową, bakalie lub wiórki kokosowe. Proste, pyszne i w sam raz na upalny dzień! My robimy co roku i zawsze smakuje obłędnie.
Kawowa Panna cotta
Włosi mają chyba prawdziwą smykałkę do tworzenia słodkich arcydzieł. Panna cotta to kolejny ze standardowych deserów, który można przeobrazić w kawowe niebo w gębie. „Panna cotta” w dosłownym tłumaczeniu to gotowana śmietanka. Jednocześnie zawiera się w tym cały proces przygotowania Panna cotty. Gdy śmietanka zacznie się gotować, należy zdjąć rondelek z palnika i dodać porcję mocnego espresso, razem z rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Całość wymieszać, wystudzić, przelać do pucharków/foremek i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Kawowe lody
Czymże byłoby lato bez lodów? Co więcej, bez kawowych lodów, które możesz przygotować prostym sposobem w domu! Potrzebna Ci będzie tylko:
· śmietanka 30% - 500g
· mleko skondensowane – 200g
· espresso – 80g
Wymieszaj mleko skondensowane z espresso. W osobnej misce ubijaj schłodzoną śmietankę 30% aż do sztywności (im zimniejsza śmietanka, tym lepiej się ubije). Do ubitej śmietany dodaj mieszankę mleka skondensowanego i espresso. Możesz wymieszać je do jednolitej masy lub pozostawić lekkie smugi. Całość przelej do pojemnika, wyrównaj i włóż do zamrażarki na noc.
Aby lody miały lekką, kremową strukturę i nie zamarzły za bardzo, można dodać do nich również likieru kawowego lub adwokatowego (wszystko dzięki porcji alkoholu).
Wersję dla dzieci można bez przeszkód przygotować na bazie kawy zbożowej.
Zainspirowane przepisem z aniagotuje.pl
Zainspiruj się jednym z naszych pomysłów na kawę w wyjątkowej formie, a Twoje letnie desery już nigdy nie będą nudne! „Mała czarna” niejedną ma twarz, a my szczególnie lubimy tę słodką, która jednocześnie zaspokaja ochotę na dzienną dawkę kofeiny i coś słodkiego. Daj znać w komentarzu, który z przepisów najbardziej przypadł Ci do gustu.
napisała Monika


Zobacz również nasze ostatnie wpisy:
-
'Wysłano:" Czerwiec 02, 2025Kategorie: News
Dzień Ojca to ten moment w roku, kiedy możemy zatrzymać się na chwilę i powiedzieć jedno wielkie: „Dziękuję”. Nie potrzeba wielkich prezentów ani wymyślnych planów – czasem wystarczy aromatyczna kawa, dobra herbata i coś, co sprawi Tacie przyjemność tu i teraz.
W Cup&You wierzymy, że prezenty mogą być proste, ale znaczące. Dlatego przygotowaliśmy zestaw inspiracji – gotowych pomysłów i drobnych gestów, które można złożyć w prezent z sercem. Znajdziesz tu zarówno gotowe zestawy, jak i pomysły, jak samodzielnie stworzyć idealny upominek – od kubka po aromatyczny rytuał...
-
'Wysłano:" Maj 27, 2025Kategorie: News
Dzień Dziecka to nie tylko okazja do wręczania zabawek. To przede wszystkim czas na uśmiech, kolor, rytuały i wspólne chwile – niezależnie od wieku. Bo w każdym z nas drzemie małe dziecko, które cieszy się drobiazgami: zapachem owocowej herbaty, kremową pianką na kawie czy… lizakiem, który zamienia się w napar
W Cup&You przygotowaliśmy kampanię pełną smaków, magii i prostych przyjemności, które uczynią 1 czerwca wyjątkowym – dla małych i dużych dzieci...
-
'Wysłano:" Maj 13, 2025Kategorie: News
Dzień Matki to nie tylko data w kalendarzu. To okazja, by zatrzymać się na moment i przypomnieć sobie, ile znaczy obecność Mamy w naszym życiu. Zamiast klasycznego bukietu czy kartki, może w tym roku warto podarować Jej coś więcej? Bliskość, smak i wspólną chwilę – coś, co zostanie z Nią na dłużej...
-
'Wysłano:" Maj 05, 2025Kategorie: News
Kiedyś był codziennością. Prosty napar z ziół zbieranych latem na łące, suszonych na strychu i parzonych zimą, gdy gardło dawało się we znaki, a dusza domagała się spokoju. Miał różne nazwy – w wielu śląskich domach mówiło się po prostu „tej”. Dziś powraca – w nowoczesnej, pięknej i przede wszystkim autentycznej formie (…)
Tradycyjny Opolski Tej ziołowy to nasz ukłon w stronę lokalnej tradycji. Stworzony na bazie dawnych receptur z Opolszczyzny, bazuje na tym, co proste i naturalne. Zawiera 9 starannie dobranych ziół – dokładnie tych, które znane były naszym babciom i prababciom.
-
'Wysłano:" Kwiecień 22, 2025Kategorie: News
Długi weekend zbliża się wielkimi krokami. Część z nas spakuje plecak i ruszy w góry, część będzie grillować na działce, inni po prostu zrobią sobie przerwę w domu. Niezależnie od planu – jedno jest pewne: majówka to dobry moment, żeby naprawdę odpocząć.
Zamiast planować co do minuty, może warto... nie planować niczego?
Zatrzymać się. Złapać oddech. Zaparzyć coś dobrego. Poniżej znajdziesz listę rzeczy, które zabieramy ze sobą (również mentalnie), by majówka była naprawdę Twoja... -
'Wysłano:" Kwiecień 03, 2025Kategorie: News
Wielkanoc to nie tylko czas rodzinnych spotkań, tradycyjnych potraw i wiosennych dekoracji, ale również niezapomnianych aromatów, które tworzą ciepłą, świąteczną atmosferę. Jakie smaki i zapachy powinny zagościć w Twoim domu tej Wielkanocy? Sprawdź nasze propozycje, dzięki którym świąteczne chwile będą jeszcze bardziej wyjątkowe!