kawa mrożona o smaku karmelowym

Lato to sezon na wszelkiego rodzaju mrożone kawy. Nie ograniczajmy się jednak do zalania kostek lodu porcją espresso i mlekiem. Kawa od wieków wykorzystywana była jako baza pod niezliczoną ilość deserów i kawowych wariacji. Zobacz co ciekawego można wyczarować ze standardowej „małej czarnej” i przy okazji zaspokoić ochotę na coś słodkiego!

Tiramisu w wersji letniej

Tradycyjne tiramisu dla kawosza z krwi i kości jest jak pokarm bogów. Latem można go wzbogacić o świeże, sezonowe owoce. Truskawki, maliny czy borówki idealnie wkomponują się w puszysty krem i kawowe nuty deseru. Oprócz nich, świetnie sprawdzą się również brzoskwinie lub mus z czereśni. Wystarczy każdą warstwę dodatkowo przełożyć garścią owoców. Co więcej, jeśli standardowy krem z żółtek i serka mascarpone jest dla Ciebie za ciężki przy bardzo wysokich temperaturach, polecamy zamienić go na wersję bardziej „fit”. Zamiast tradycyjnego kremu, wykorzystaj skyr o waniliowym smaku. Tym sposobem uzyskasz lżejszą wersję tiramisu, a dodatkowo dostarczysz sobie dużo więcej białka, a w smaku dużo nie stracisz. Warte spróbowania!

Kawowa galaretka

Kawa w postaci galaretki cieszy się bardzo dużą popularnością w Japonii. Podobno można zamówić frappuccino w postaci galaretki nawet w tamtejszym Starbucksie! Zrobienie takiego deseru w domu jest niebywale proste. Wystarczy zaparzyć porcję intensywnego espresso, posłodzić (tu dobrze będzie dodać więcej cukru niż zwykle) i dodać żelatynę (lub agar w wersji dla wegan). Potem wystarczy już tylko wrzucić do lodówki na kilka godzin i gotowe! Jeśli chcesz, możesz swoją galaretkę udekorować bitą śmietaną i owocami. Taki deser będzie się również świetnie prezentować w waflowych kubeczkach do espresso, które znajdziesz w naszej ofercie. Tu szczególnie ważne będzie wychłodzenie kawy z żelatyną do momentu, aż zauważysz, że zaczyna tężeć. Tym sposobem nie rozpuścisz czekoladowego środka kubeczków.

Słodkie Affogato

Pyszny lodowy deser ze słonecznej Italii! Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „affogare”, czyli zatopić, co jest bardzo trafnym określeniem zważywszy na to, że affogato to praktycznie gałka lodów zatopiona w mocnym espresso. Do stworzenia takiego deseru możesz wykorzystać każdy smak lodów, jednak my najbardziej polecamy waniliowe. Idealnie komponują się z aromatem kawy. Na górę opcjonalnie możesz dodać polewę czekoladową, bakalie lub wiórki kokosowe. Proste, pyszne i w sam raz na upalny dzień! My robimy co roku i zawsze smakuje obłędnie.

Kawowa Panna cotta

Włosi mają chyba prawdziwą smykałkę do tworzenia słodkich arcydzieł. Panna cotta to kolejny ze standardowych deserów, który można przeobrazić w kawowe niebo w gębie. „Panna cotta” w dosłownym tłumaczeniu to gotowana śmietanka. Jednocześnie zawiera się w tym cały proces przygotowania Panna cotty. Gdy śmietanka zacznie się gotować, należy zdjąć rondelek z palnika i dodać porcję mocnego espresso, razem z rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Całość wymieszać, wystudzić, przelać do pucharków/foremek i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Kawowe lody

Czymże byłoby lato bez lodów? Co więcej, bez kawowych lodów, które możesz przygotować prostym sposobem w domu! Potrzebna Ci będzie tylko:

·       śmietanka 30% - 500g

·       mleko skondensowane – 200g

·       espresso – 80g

Wymieszaj mleko skondensowane z espresso. W osobnej misce ubijaj schłodzoną śmietankę 30% aż do sztywności (im zimniejsza śmietanka, tym lepiej się ubije). Do ubitej śmietany dodaj mieszankę mleka skondensowanego i espresso. Możesz wymieszać je do jednolitej masy lub pozostawić lekkie smugi. Całość przelej do pojemnika, wyrównaj i włóż do zamrażarki na noc.

Aby lody miały lekką, kremową strukturę i nie zamarzły za bardzo, można dodać do nich również likieru kawowego lub adwokatowego (wszystko dzięki porcji alkoholu).

Wersję dla dzieci można bez przeszkód przygotować na bazie kawy zbożowej.

Zainspirowane przepisem z aniagotuje.pl

Zainspiruj się jednym z naszych pomysłów na kawę w wyjątkowej formie, a Twoje letnie desery już nigdy nie będą nudne! „Mała czarna” niejedną ma twarz, a my szczególnie lubimy tę słodką, która jednocześnie zaspokaja ochotę na dzienną dawkę kofeiny i coś słodkiego. Daj znać w komentarzu, który z przepisów najbardziej przypadł Ci do gustu.

napisała Monika