euro

Herbata na mapie świata

Herbata na mapie świata

 

Herbata to napój, który od wieków fascynuje ludzi na całym świecie. Jej różnorodność smaków, aromatów i właściwości sprawia, że każdy miłośnik tego napoju znajdzie coś dla siebie. Uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na trzy kontynenty, a każda z tych lokalizacji wnosi do herbaty swoje unikalne cechy. W tym blogu zapraszamy do podróży po herbatach świata – od Azji, przez Afrykę, aż po Amerykę Południową. Dowiesz się, jak uprawia się herbatę w różnych częściach globu, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje i co sprawia, że każda z nich jest wyjątkowa…

Gdzie rośnie herbata (w tym rooibos i yerba mate)?


Tak naprawdę różnorodne odmiany Camelii Sinensis uprawia się na trzech kontynentach:

W Azji: w Indiach (najbardziej znane są prowincje Assam i Darjeeling), na Sri-Lance (stamtąd pochodzi herbata Ceylon), w Chinach, Indonezji, Pakistanie, Japonii, Tajwanie, Nepalu i kilku innych, mniejszych krajach.
W Afryce: głównie w Kenii, Mozambiku, RPA, Kongo, Kamerunie i Burgundii; dominują tu gatunki herbaty czerwonej oraz rooibosu.
W Ameryce Południowej: to właśnie z Brazylii i Argentyny pochodzą suszone listki yerby mate.
Podsumowując: herbata rośnie w ponad 30 krajach na całym świecie, jednak najbardziej szlachetne odmiany pochodzą z terenów Azji.

Herbata z Afryki – Susz z Kenii i Rwandy

W kenijskiej krainie safari krzewy herbaciane rosną znakomicie, dzięki wulkanicznym glebom i sprzyjającemu klimatowi. Obfite opady deszczu i odpowiednio długie dni tworzą idealne warunki dla upraw. Większość surowca herbacianego pochodzi od małych plantatorów, którzy stosują specjalne metody uprawy, unikanie chemikaliów i regularne nawożenie gleby. Herbaty z Kenii to dobro narodowe, a ich uprawy i produkcja są kontrolowane przez rządowe instytucje. Kenia jest jednym z największych producentów czarnej herbaty (klik) na świecie, która często stanowi podstawę wyrazistych mieszanek i śniadaniowych herbat brytyjskich (English Breakfast) (klik).

Rwanda również posiada idealny klimat do uprawy krzewów herbacianych. Plantacje znajdują się na dużych wysokościach, skąd pozyskiwany jest najcenniejszy surowiec. Chociaż pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Rwandzie dopiero w latach 50. XX wieku, herbaty z tego kraju są obecnie uznawane za jedne z najlepszych jakościowo na świecie. 

W południowej Afryce uprawia się również czerwonokrzew, z którego produkowany jest rooibos (klik). Krzew ten osiąga wysokość ok. 1-1,5 m, ma ciemnoczerwoną łodygę, a jego cechą charakterystyczną są bardzo cienkie, podłużne, zielone liście w kształcie igieł.

Herbata z Iranu

Irańczycy pijają herbatę w chaikhanehs czyli w ,, domach herbacianych”. Od czasów Imperium Perskiego. Jednak plantacje pojawiły się w Iranie dzięki przemytowi zorganizowanemu przez Kashef Al Saltaneha. Ten irański dyplomata podszywał się pod francuskiego biznesmena i na przełomie XIX i XX wieku przemycił do kraju kilka sadzonek herbaty oraz nasiona. Po sześciu latach eksperymentów wprowadził na rynek pierwszy produkt. Dziś uprawa i produkcja herbaty to główny przemysł w rejonie Morza Kaspijskiego. Produkcja skupia się głównie na herbacie czarnej, z niewielkimi ilościami herbaty zielonej (klik).

W każdym irańskim domu od rana do późnej nocy napar bulgocze w czajniczku na piecu. ,,Domy herbaciane” są ulubionym miejscem spotkań, szczególnie młodzieży. Irańska herbata ma wiele smaków, ale najważniejsza jest jej moc – im mocniejsza, tym lepiej. Z powodu goryczki, Irańczycy słodzą herbatę, a ich narodowym zwyczajem jest przepuszczanie gorzkiego, mocnego napoju przez kostkę cukru trzymaną między zębami.

Japonia – raj dla miłośników zielonej herbaty


Japonia to kraj, gdzie zielona herbata odgrywa ogromną rolę. Panujący tam klimat sprzyja zbiorom herbacianym, które trwają od końca kwietnia do października. Z czasem napój ten stał się codziennym elementem życia Japończyków, a dla wielu także stylem życia. W Japonii uprawia się wiele rodzajów herbat, a ich smak zależy od pory zbioru, metody obróbki po zerwaniu oraz sposobu przygotowania. Najbardziej popularną japońską herbatą jest sencha (klik), jedna z najbardziej znanych zielonych herbat na świecie. Warto jednak zaznaczyć, że Japonia produkuje nie tylko zieloną herbatę. Mniej znane, ale równie wyjątkowe w smaku, są japońskie herbaty czarne, takie jak wakocha.

Uprawy herbaty w Japonii koncentrują się głównie w południowej części kraju, na niższych wysokościach w porównaniu do Chin czy Indii, co wpływa na unikalny smak japońskiej herbaty. Liście są zazwyczaj zbierane mechanicznie, a następnie poddawane obróbce parą wodną, podczas gdy w Chinach praży się je na wokach.

Japonia to również kraj matchy. Matcha jest sproszkowaną wersją odpowiednio uprawianej zielonej herbaty. Uznawana jest za najzdrowszy napój na świecie i powstaje z liści krzewów, które dojrzewają od słońca za pomocą mat bambusowych. Zapobiega to utracie cennych składników odżywczych herbaty. Zbiera się tylko młode i świeże liście, pozbawia się głównych i bocznych nerwów, zostaje tylko najdelikatniejsza część rośliny. Liście odpowiednio się parzy, suszy i mieli na specjalnych płytach granitowych. Tak powstaje proszek, gładki i delikatny o kolorze intensywnej zieleni.

Herbata z Turcji i z Gruzji

Turcja to prawdziwy potentat herbaciany – plantacje znajdują się nad Morzem Czarnym. Drzewka są bardziej krępe i z mniejszą ilością gałązek niż te, które rosną we wschodniej Azji. Zbiory trwają tu od maja do października. Najlepsza herbata z Turcji to podobno ta, która pochodzi z Rize. Tureckie napary tworzy mocna esencja zalana wodą – pije się je z maleńkich filiżaneczek przez cały dzień. Podobnie, jak w Gruzji – gdzie zresztą mało kto wierzył, że uprawa herbaty może się udać...

Herbata z Wysp Wschodniofryzyjskich i Azorów


Na Azorach herbatę się uprawia, a we Fryzji – tworzy się jej niezwykłe mieszanki i pije w ogromnych ilościach. Koniecznie niewstrząśniętą, niezamieszaną, ze słodką śmietanką i (najlepiej kandyzowanym) cukrem. Aby poznać ten smak, fryzyjską herbatę trzeba wypić samemu.

Czy wiedziałeś co znaczą takie skróty na herbacie?


BOPD = Broken Orange Pekoe Dust, czyli bardzo drobny pył niskiej jakości,

BOPF = Broken Orange Pekoe Fanning, listki są drobne, ale równomiernie cięte,

BOP = Broken Orange Pekoe – średniej wielkości liście herbaty, dobra jakość w stosunku do ceny,

OP = Orange Pekoe, czyli herbata zawierająca same listki pochodzące z górnych części krzewu,

 

Gdzie możesz znaleźć pyszne mieszanki herbaciane?
Oczywiście w naszym sklepie Cup&You. Zapraszamy do degustacji! 

Napisała Ola.

Zobacz również nasze ostatnie wpisy:

  • Christmas Countdown z nutą smaku: kalendarze adwentowe i nieznane fakty o świątecznych rytuałach
    Christmas Countdown z nutą smaku: kalendarze adwentowe i nieznane fakty o świątecznych rytuałach

    Grudzień ma w sobie wyjątkową magię. To czas, kiedy każdy dzień zbliża nas do świąt, a rytuały – od zapalania lampek, przez pieczenie pierników, po parzenie aromatycznej herbaty – nabierają szczególnego znaczenia. Jednym z najpiękniejszych rytuałów jest odliczanie dni do Bożego Narodzenia z pomocą kalendarza adwentowego.

    W Cup&You nadaliśmy tej tradycji nowy smak – dosłownie! Nasze kalendarze adwentowe kryją w sobie saszetki z kawą i herbatą, dzięki którym każdy grudniowy poranek staje się wyjątkowym doświadczeniem (…)

    Czytaj więcej »
  • Strasznie pyszne Halloween z Cup&You – przepisy, DIY i pomysły na magiczny wieczór
    Strasznie pyszne Halloween z Cup&You – przepisy, DIY i pomysły na magiczny wieczór

    Halloween to noc magii, psikusów i strasznie pysznych przyjemności! Jeśli marzysz o wieczorze pełnym czarów, mamy dla Ciebie kilka inspiracji – od halloweenowych eliksirów, przez kreatywne DIY, aż po małe dodatki, które wprowadzą do domu klimat niczym z magicznej chatki czarownicy...

    Czytaj więcej »
  • Czym poczęstować nauczyciela? Herbatą z odpornością czy kawą z resetem?
    Czym poczęstować nauczyciela? Herbatą z odpornością czy kawą z resetem?

    Dzień Nauczyciela to nie tylko kolejna data w kalendarzu. To okazja, by zatrzymać się na chwilę i docenić tych, którzy codziennie uczą z pasją, cierpliwością i – nie oszukujmy się – ogromnymi pokładami energii...

    Czytaj więcej »
  • Jak powiedzieć „lubię Cię” bez słów? Przewodnik po Dniu Chłopaka od Cup&You
    Jak powiedzieć „lubię Cię” bez słów? Przewodnik po Dniu Chłopaka od Cup&You

    Są słowa, które brzmią najpiękniej wtedy, gdy nie padają wprost. Wystarczy gest – dobrze dobrany prezent, chwila wspólnego zatrzymania, coś drobnego, ale z sercem. Zbliża się Dzień Chłopaka – i to doskonała okazja, by powiedzieć „lubię Cię” w sposób nieoczywisty. Bez wielkich deklaracji, ale z klasą i wyczuciem...

    Czytaj więcej »
  • Jesień w filiżance: przepisy na najmodniejszą kawę i herbatę tego sezonu
    Jesień w filiżance: przepisy na najmodniejszą kawę i herbatę tego sezonu

    Jesień to czas, kiedy szukamy ciepła – nie tylko w ubraniach, ale i w smakach. Kiedy za oknem robi się chłodno, a dzień coraz krótszy, aromatyczna herbata lub kawa z korzenną nutą potrafi odmienić cały nastrój. W tym wpisie znajdziesz dwa przepisy, które podbiły media społecznościowe i idealnie wpasowują się w jesienny klimat: Pumpkin Caramel Cloud Latte oraz herbatę jabłkowo-korzenną z karmelizowanym plastrem jabłka. Do tego dorzucamy garść ciekawostek, które sprawią, że Twoje domowe napoje będą nie tylko smaczne, ale i bardziej świadome...

    Czytaj więcej »
  • 5 herbacianych rytuałów, które pomogą Ci wrócić do rytmu po wakacjach
    5 herbacianych rytuałów, które pomogą Ci wrócić do rytmu po wakacjach

    Wakacje się kończą, budziki znów zaczynają dzwonić zbyt wcześnie, a kalendarz zapełnia się zadaniami. Powrót do codzienności potrafi być wyzwaniem – ale nie musi być nieprzyjemny. W Cup&You wierzymy, że rytuały z filiżanką dobrej herbaty mogą pomóc Ci odzyskać spokój, energię i koncentrację...

    Czytaj więcej »
0 Komentarz(y)
Popularne kategorie prezentowe
Chcesz otrzymać 5% zniżki na zakupy?
Zapisz się do naszego newslettera!