Ile rodzajów herbat, tyle różnych ice tea. Ale skąd wiadomo, która z nich sprawdzi się najlepiej i pomoże uzyskać najlepszy smak mrożonej herbaty? Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, że wybór konkretnej mieszanki nie tylko da Ci idealnie skomponowany z dodatkami smak, ale także wzmocni Cię charakterystycznymi dla siebie właściwościami.
Standardowa czarna
Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych wyborów jeśli chodzi o mrożoną herbatę. Zwykle przygotowuje się ją parząc susz na gorąco, a następnie studzi się napar lub od razu nalewa do wypełnionego lodem naczynia. My polecamy jednak zdecydować się na metodę cold brew. Czarna herbata należy do tych bardzo intensywnych, a przeparzona może być gorzka i nieprzyjemna w odbiorze. Przygotowując orzeźwiający napar z czarnej herbaty warto zdecydować się na metodę cold brew, czyli parzenie, a właściwie macerowanie na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i odstawić na dłuższy czas do lodówki. Niska temperatura sprawi, że do naparu nie uwolni się tak duża ilość garbników, jak w przypadku zalania gorącą wodą. Dzięki temu napar będzie delikatny, bez charakterystycznej goryczki.
Do ice tea na bazie czarnej herbaty pasować będą bardzo słodkie owoce np. truskawki, ananas czy brzoskwinie. Jeśli lubisz słodkie napoje, przydać się może porcja miodu lub cukru trzcinowego.
Oprócz pysznego smaku, czarna herbata dostarczy Ci porcję energii pochodzącej z zawartej w niej teiny, a także cenne antyoksydanty, związki przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Soczysta owocowa
Owocowe mieszanki to na równi z czarnymi herbatami najczęściej wybierane opcje. Najczęściej wybierane i najbezpieczniejsze, bo przypadną do gustu praktycznie każdemu. Wybór smaków naparu jest ogromny, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Owocowe napary mają to do siebie, że są naturalnie słodkie i nie potrzebują „dosładzania”, można do nich dodać praktycznie każdy, ulubiony owoc. Polecamy również zawsze dołożyć parę listków mięty lub melisy dla dodania lekkich, orzeźwiających nutek.
Owocowe mieszanki mają to do siebie, że nie zawierają teiny, więc bez obaw można podawać je dzieciom jako alternatywę do słodzonych napoi. Bardzo dobrze nawadniają, a także są źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli hektolitry czystej wody, które są tak ważne w trakcie upałów już dawno Ci się znudziły, owocowa mrożona herbata będzie świetną opcją dla Ciebie.
Słodki rooibos
Mimo, że rooibos tak samo jak mieszanki owocowe nie można nazwać herbatą ze względu na brak liści Camellia sinensis w składzie, on również może dać nam pyszną ice tea. Ma intensywny miodowy smak i zero teiny, więc znów mogą cieszyć się nim zarówno dzieci, jak i starsi, kobiety w ciąży czy po prostu osoby ograniczające teinę. Rooibos skutecznie zwalcza wolne rodniki, wspomaga regenerację wątroby, działa przeciwcukrzycowo i przeciwbakteryjnie.
Słodki napar dobrze skomponuje się z pomarańczą, truskawkami, mango i garścią mięty bądź melisy.
Lekka zielona
Zielona herbata spopularyzowana została jako ta najzdrowsza. Coś w tym jest, ale nie należy umniejszać prozdrowotnemu działaniu pozostałych rodzajów herbaty. Prawdą jest to, że zielona herbata korzystnie wpływa na procesy trawienne, a jej katechiny przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej. Oprócz tego pomaga oczyszczać organizm z toksyn i zachować odpowiednią higienę jamy ustnej, dzięki antybakteryjnemu działaniu (witaj świeży oddechu!). Brzmi jak idealna opcja na lato, prawda? Przygotuj swoją ice tea na bazie zielonej herbaty i ciesz się poczuciem lekkości i świeżości nawet w największy upał!
Jako że napar z zielonej herbaty może mieć nutki charakterystycznej goryczki, polecamy przygotować ją metodą cold brew tak samo, jak w przypadku czarnej herbaty. Możesz również poeksperymentować i otrzymać napar metodą Kouridashi. Wystarczy do naczynia napełnionego w 1/3 kostkami lodu nasypać odmierzoną ilość suszu i poczekać, aż cały lód się stopi. Potem należy już tylko uzupełnić wodą i cieszyć się delikatnym i lekkim napojem bez cienia cierpkości czy goryczki.
Aby nie „utracić” lekkości ice tea na bazie zielonej herbaty, warto postawić na takie dodatki jak cytrusy (cytryna, limonka), zioła (mięta, melisa), a także bogate w wodę warzywa np. zielony ogórek.
Niezależnie od tego na jaki rodzaj herbaty się zdecydujesz pamiętaj, że herbata ogólnie może pomagać w schładzaniu organizmu. Zawarte w liściach Camellia sinensis składniki biorą udział w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew szybciej krąży, a organizm sprawnie przeprowadza wymianę ciepła z otoczeniem. A więc wystarczy wybrać ulubioną mieszankę, dobrać do niej dodatki i pyszna mrożona herbata gotowa! Pochwal się swoją ulubioną kombinacją smaków w komentarzu!
napisała Monika