Kawa od momentu jej odkrycia przeszła już niezliczoną ilość rewolucji. Część z nas cieszy się jej czystym smakiem, a pozostali nie ograniczają swojej kreatywności jeśli chodzi o dodatki do kawy. Idealnie komponuje się ze słodkim deserem, a często sama podawana jest w formie deseru. Latem przybiera niezliczoną ilość postaci z dodatkiem lodów, bitej śmietany i wielu innych słodkości. Syropy do kawy to jeden z najbardziej popularnych dodatków, które na stale zagościły w licznych kawiarniach i wielu domach. Dowiedz się jakie syropy do kawy wybrać, ile syropu dodać do kawy i dlaczego warto eksperymentować z ich wykorzystaniem.
Jaki syrop do kawy wybrać?
Wzbogacając naszą kawę o dodatkowe elementy takie jak słodkie syropy, powinno zależeć nam na tym, by był to produkt jak najlepszej jakości. Kierujmy się więc taką samą zasadą, jak przy wyborze każdego innego produktu spożywczego – Im krótszy skład, tym lepszy. Podstawą każdego syropu do kawy jest woda, cukier i dodatek nadający smaku. Ciągnąca się w nieskończoność litania sztucznych barwników, konserwantów i aromatów powinna zniechęcić nas do zakupu.
Ile syropu dodać do kawy?
To, ile syropu dodać do kawy, jest już kwestią indywidualną. Uważamy, że dużo zależy też od smaku. Jedne będą bardziej, drugie mniej intensywne. Oczywistym jest też to, że poza smakiem, syrop doda naszej kawie słodyczy, a więc im więcej syropu w kawie, tym intensywniejszy i słodszy smak uzyskamy. Nie zapomnijmy również o tym, że za ilością idą kalorie. W końcu to syrop na bazie cukru, więc jeśli dbasz o linię, kontroluj ilość dodanego do kawy syropu.
Czy warto stosować syropy do kawy?
Syrop do kawy to świetne urozmaicenie smaku standardowej małej czarnej, więc jeśli marzy Ci się lekka odmiana od czasu do czasu, możesz sięgnąć po ulubiony smak syropu i wyczarować coś oryginalnego. Wcale nie musisz dodawać do tego tony bitej śmietany. Czarna kawa i odrobina syropu wystarczy. Taki napój jest banalnie prosty w wykonaniu. Dodatkowo wybór smaków jest obecnie tak ogromny, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Oprócz tego, że będziesz w stanie zaserwować sobie kawę jak z prawdziwej kawiarni, syropy wykorzystać również do wszelkiego rodzaju drinków lub lemoniad.
Domowy syrop do kawy
Jeśli należysz do wytrwałych i szukanie domowych alternatyw nie stanowi dla Ciebie wyzwania, możesz przygotować wybrany syrop do kawy we własnej kuchni. Internet pełen jest inspiracji i przepisów na przeróżne syropy, które wykorzystasz nie tylko do kawy, ale też do naleśników, pankejków, lodów czy innych deserów. Na przykład do przygotowania syropu karmelowego potrzebujesz tylko cukru, wody i ewentualnych dodatków jak soku z cytryny, szczypty soli czy wanilii.
Podsumowując, syropy do kawy są świetną opcją na urozmaicenie sobie kawy na co dzień banalnie prosty sposób. Przy wyborze syropu, warto zwrócić uwagę na jego skład – im krótszy tym lepszy i bez zbędnych dodatków chemicznych. To ile syropu dodać do kawy podyktuje Ci już Twój gust i preferencje co do poziomu słodkości.
napisała Monika