Chcesz wynieść swoją filiżankę małej czarnej na wyższy poziom i rozważasz zakup młynka? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów młynków i jeszcze więcej modeli. Jaki młynek wybrać, aby cieszyć się pełnym smakiem świeżo zmielonej i zaparzonej kawy? Dowiedz się czym różnią się poszczególne rodzaje młynków do kawy i wybierz odpowiedni dla siebie!
Młynek do kawy – jaki wybrać?
Dla amatorów świeżo zmielonej kawy na rynku dostępne są młynki:
· Automatyczne
· Ręczne
· Ostrzowe
· Żarnowe
- Ceramiczne
- Stalowe
To jaki rodzaj młynka wybierzesz, w głównej mierze zależy od Twoich preferencji, w jakich warunkach będziesz go używać i z jaką intensywnością. Jednym wystarczy kubek kawy ze świeżo zmielonych ziaren z rana, drudzy pracując z domu będą kursować po kolejny i kolejny przez cały dzień. Jedni będą używać go w kuchni, inni znowu zapakują go jako podstawowe wyposażenie plecaka trekkingowego i zabiorą w trasę. Dla niektórych zwykły młynek ręczny będzie wystarczający. Pozostali będą szukać młynka do kawy o konkretnej mocy, pojemności zbiorniczka lub konkretnym rodzajem ostrzy. Jeśli planujesz poeksperymentować z różnymi metodami parzenia kawy, warto rozejrzeć się za młynkiem, w którym będziesz mieć możliwość regulowania stopnia zmielenia ziaren.
Młynek ręczny
Ręczny młynek do kawy będzie świetnym wyborem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie rytuał przygotowania kawy od samego początku. Zwykle są to niewielkie modele, dzięki czemu można zabrać je w każdą podróż. Jednocześnie ich zbiornik będzie mógł pomieścić ograniczoną ilość kawy (do trzech porcji). Mało kto byłby w stanie zmielić ręcznie większą ilość na raz. Nie oszukujmy się, trochę wysiłku trzeba w to włożyć. Dużym plusem jest w nich możliwość regulowania stopnia zmielenia. Nie potrzebują prądu, są tańsze i są dobrym wyborem dla początkujących kawoszy.
Młynek automatyczny
Ten rodzaj młynka sprawdzi się, gdy potrzebujemy szybko zmielić większą ilość kawy. Są wygodne, wydajne i bardzo precyzyjnie mielą ziarna. Mają dużo większe rozmiary i generalnie są dużo większym wydatkiem niż młynki ręczne, jednak przy dużej ilości spragnionych kofeiny domowników czy gości, będą niezastąpioną pomocą.
Młynek do kawy - ostrzowy czy żarnowy?
Wszystkie młynki do kawy dzielimy na ostrzowe/nożowe i żarnowe. Różnią się one mechanizmem mielącym ziarna.
W młynkach posiadających ostrza (noże) ziarna są cięte, przez co uzyskuje się nierównomiernie „zmieloną” kawę z dużym udziałem tzw. pyłu, który w smaku może być odczuwalny dla wprawionego kawosza. Wadą tego mechanizmu jest również to, że podczas cięcia ziaren, generuje się ciepło, które może być przyczyną gorzknienia kawy. Młynków ostrzowych używa się również do mielenia przypraw takich jak pieprz lub orzechów. Tego rodzaju mechanizmu nie spotkamy w przypadku młynków ręcznych.
W młynkach żarnowych ziarna są ścierane, a nie cięte, przez co wszystkie zawarte w nich aromaty uwalniane są w prawidłowy sposób. Działanie żaren nie generuje ciepła podczas ścierania, a także nie powoduje powstawania pyłu kawowego, co przekłada się na lepszy smak naparu. Młynki żarnowe są w stanie szybciej zmielić tę samą porcję kawy co młynek ostrzowy.
Młynek żarnowy – ceramiczny czy stalowy?
Jeśli zdecydowaliśmy się już na młynek żarnowy, pozostaje nam zdecydować – ceramiczny czy stalowy. W czym tkwi różnica? Tylko w tym, że stalowe są nieco bardziej odporne na zniszczenia. Może się zdarzyć, że w naszej kawie zabłąka się niewielki kamyczek, który może stać się problemem dla młynka ceramicznego. Stalowe żarna są też mocniejsze. Ceramiczne mimo wszystko mogą produkować niewielką ilość pyłu kawowego przez nieco mniejszą moc zgniatania.
Zastanów się więc, który z modeli będzie najbardziej odpowiadał Twojemu stylowi życia. Czy będzie to ręczny młynek do kawy, który bez problemu schowasz do każdej torby czy też automatyczny młynek do kawy, który pozwoli Ci zmielić większą porcję w krótszym czasie.
napisała Monika