Sezon na mrożone herbaty i cold brew trwa w najlepsze. Dzięki dużej dostępności świeżych owoców, inspiracjom na wyjątkowe połączenia smakowe nie ma końca. Często proste dodatki dają najlepsze efekty. Zobacz, jak w prosty sposób sprawić, by Twoja mrożona herbata nie tylko smakowała obłędnie, ale też prezentowała się jak dama na herbacianych salonach! Planujesz grilla lub letnie przyjęcie dla znajomych? Wykorzystaj nasze pomysły i zaserwuj im mrożoną herbatę, jakiej nie zapomną.
Świeże owoce
Sezonowe owoce to podstawa każdej herbaty na zimno. Prym wiodą oczywiście cytrusy, które pięknie prezentują się w mrożonych herbatach i lemoniadach. Zależnie od wybranej herbacianej bazy Twojego napoju, możesz wybrać cytryny, limonki, grejpfruty czy też pomarańcze. Dodaj je w postaci plasterków, ćwiartek do herbaty lub udekoruj nimi brzeg szklanki.
Arbuz, ananas, melon, papaja oraz mango możesz wykorzystać jako dodatki do napoju, wydrążając ich miąższ za pomocą małej gałkownicy. Tak samo pięknie wyglądać będą wycięte z nich kształty, np. gwiazdki czy serduszka. Wykorzystaj do tego dostępne w domu foremki do ciastek lub jeśli należysz do osób szczególnie cierpliwych i uzdolnionych, możesz wyciąć je sam. Tu kreatywności nie ma końca.
Cudownie prezentować się będą nadziane na ozdobne pikery/patyczki drobne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki i winogrono. Dłuższe pikery możesz włożyć bezpośrednio do szklanki, a krótsze ułożyć na brzegach. Kolorowe, słodkie i urocze!
Mrożone owoce
Zamiast tradycyjnych kostek lodu, wykorzystaj mrożone owoce, które dodatkowo będzie można zjeść po wypiciu mrożonej herbaty. Truskawki, maliny, pokrojony w kostkę arbuz czy winogrono idealnie się do tego nadają wzbogacając przy okazji smak przygotowanej herbaty.
Zielone akcenty
Jak wiadomo, mrożona herbata czy lemoniada nie obejdzie się bez mięty. Dodaje smaku, orzeźwia i… wygląda, po prostu. Co jeszcze oprócz mięty pięknie przyozdobi serwowane przez Ciebie letnie specjały? Melisa, rozmaryn, lawenda, a nawet bazylia! Eksperymentuj i sprawdzaj, które zioła idealnie uzupełnią Twoją mrożoną herbatę.
Kostki lodu
To też oczywisty dodatek do każdego napoju chłodzącego w upalne dni. Co sprawi, by nawet one nadawały charakteru? Dodatki i forma!
- Zmiksuj wybrane owoce, przelej do foremki na lód i zamroź. Dzięki temu otrzymasz kostki lodu w przeróżnych kolorach. Jeśli masz więcej czasu i cierpliwości, możesz przygotować ich warstwowe wersje. Przygotuj zmiksowane owoce w kilku kolorach i kolejno dolewaj je do foremki mrożąc osobno każdą z warstw.
- Przygotuj kostki lodu z dodatkami! Owoce, zioła, a nawet akcenty kwiatowe będą sporą niespodzianką dla gości. Równie dobrze możesz je miksować. Kawałki cytryny i mięta. Truskawki i melisa, czy nawet zielony ogórek i mięta. Z jadalnych kwiatów możesz wybierać wśród stokrotek, fiołków polnych, bratków, lawendy i róż. Efekt będzie niesamowity i nada Twojej herbacie odrobinę romantyczności!
- Możesz kombinować również z samą formą lodu. Nie muszą to być kostki. Na rynku dostępne są również inne kształty. Jedną z ciekawszych opcji będzie lód w kształcie rurek. Zamroź w nich wybrane dodatki i śmiało przyozdabiaj nimi szklanki, a nawet wysokie dzbanki.
- Natknęliśmy się ostatnio na wyjątkowo oryginalny pomysł na kostki lodu, które chyba bardziej sprawdziłyby się do lemoniady lub mrożonej herbaty na bazie naszej owocowej mieszanki Gorzka lemoniada (klik). Uwaga… kwaśne żelki zalane oranżadą! Pomysł dość kontrowersyjny, dla odważnych, ale wart uwagi. Wystarczy znaleźć mieszankę, w którą ten smak odpowiednio się wpasuje. Podejmujesz wyzwanie?
Słodycz aż po brzegi!
Jak jeszcze możesz upiększyć swoją mrożoną herbatę? Prostym i dość popularnym sposobem. Potrzebujesz tylko dwóch składników. Cukru i soku z cytryny. Przekrój cytrynę i zwilż nią brzegi szklanki. Następnie odwróć szklankę do góry dnem i zanurz lekko w wypełnionej cukrem miseczce tak, by przykleił się do jej brzegów. Jest to tak zwana „crusta”.
Oprócz soku z cytryny wykorzystać możesz również miód lub sok pomarańczowy. Zamiast zwykłego cukru świetny efekt da również cynamon, cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, a także tarta czekolada. Czekoladowa otoczka będzie wyglądać obłędnie do mrożonej herbaty na bazie naszej mieszanki rooibos brownie (klik).
Coś innego, coś nowego
Lubisz wprowadzać wyjątkowe akcenty do swoich kuchennych dzieł? Przyozdób swoje mrożone herbaty kolorowymi pałeczkami cukrowymi (klik), które pięknie się prezentuję i jednocześnie mogą osłodzić każdy napój. Czegoś takiego Twoi znajomi na pewno nie widzieli. Nawet efektowna, kolorowa słomka może być wisienką na torcie. Do wyboru, do koloru!
Baw się, próbuj, smakuj i ciesz się latem z naszymi owocowymi mieszankami (klik), które będą idealną bazą pod Twoje herbaciane napoje. Zainspiruj się naszymi pomysłami na przykuwające wzrok dekoracje, które nadają im niepowtarzalnego charakteru, a następnie pochwal nam się efektami!
napisała Monika