11. grudnia, niedziela…i co znajdziesz w okienkach kalendarza?
- herbatę smażone migdały,
- lub kawę marcepanową.
Herbata smażone migdały o smaku pieczonego jabłka z migdałami. W oczy rzucają się cukrowe gwiazdki, które po przyrządzeniu herbaty nadają jej słodkości. To jedna z naszych ulubionych herbat.
Skład: herbata czarna, cukrowe gwiazdki, jabłka, migdały, aromat, płatki róży.
A próbowaliście kiedyś smażyć migdały, które miały posłużyć jako przekąska? To bardzo proste: na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy całe migdały bez skórki. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Przyprawiamy solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Przekąska na pewno zdrowsza od chipsów…no i jaka smaczna!
Kawa marcepanowa o smaku wyraźnie marcepanowym. Jakie przyrządzenie i podanie polecasz?